15.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Χάος στην ΠΓΔΜ, κίνδυνος στα Βαλκάνια

Ημερομηνία:

Η εμμονή Ιβανόφ να εμποδίσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση προοιωνίζεται θύελλα στη χώρα του. Στην πραγματικότητα φοβάται τη Δικαιοσύνη και τις κατηγορίες για διαφθορά της πολιτικής κάστας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τι συμβαίνει με την ΠΓΔΜ; Η μικρή βαλκανική χώρα βυθίζεται στο χάος. Είναι ακέφαλη χωρίς κυβέρνηση και κοινοβούλιο. Τώρα ακυρώθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη τοπικής αυτοδιοίκησης και έτσι δήμαρχοι και κοινοτάρχες θα μείνουν χωρίς διαδόχους. Το κακό είναι ότι δεν διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα.

Εμπόδια από τον Ιβανόφ

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να δώσει εξηγήσεις για την τόσο περιπεπλεγμένη κατάσταση, μιας και χθες, οι 27 ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνιο στο Συμβούλιο Κορυφής.

Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η πολιτική αστάθεια σε γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Ο Ιβανόφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρά το ότι κέρδισε 67 από τις 120 έδρες με το διάτρητο επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Η κυβερνητική συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι τα αλβανικά, που ομιλούνται από το 1/3 του πληθυσμού, θα γίνει ισότιμη γλώσσα.

Ακόμη και το δηνάριο θα εκδίδεται και στην αλβανική. Αστυνομικές και στρατιωτικές σημάνσεις θα γράφονται στα σλαβικά και τα αλβανικά, ενώ και στο δικαστήριο θα ομιλείται η αλβανική.

Ούτε οι Βρυξέλλες αλλά ούτε και οι ΗΠΑ κατάφεραν να παρακινήσουν τον Ιβανόφ να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές και να επιτρέψει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διότι κατά βάθος δεν πρόκειται για μια εθνική υπόθεση αλλά περισσότερο για θέμα καθαρά ποινικής δικαιοσύνης. Εδώ και ένα χρόνο ειδική εισαγγελέας διενεργεί ανακρίσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός πατέρας του προέδρου Ιβανόφ. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της διαφθοράς μεγάλης κλίμακας και του φιμώματος της Δικαιοσύνης και του Τύπου.

Τεταμένο το κλίμα

Επειδή λοιπόν όλος ο περίγυρος του Γκρουέφκσι απειλείται με φυλάκιση, ο Ιβανόφ θέλει πάση θυσία να μην αφήσει την αντιπολίτευση να αναλάβει την εξουσία. Προτιμά την προσφυγή σε νέες εκλογές λίγους μόνο μήνες μετά τις προηγούμενες. Ο μόνιμος κυβερνητικός του εταίρος, το VMRO, τροφοδοτεί συστηματικά τα αντιαλβανικά αντανακλαστικά. Αρχές της εβδομάδα έγινε επίθεση με κοκτέιλ μολότοφ στο Μουσείο Αλβανικής Γλώσσας στην πόλη Μπίτολα. Όλο και πιο ανοικτά ο Γκρουέφκσι καλεί τους οπαδούς του στη χρήση βίας. Μάλιστα σε διαδηλώσεις έγιναν επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων με επικριτική στάση.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πρόσφατα σε επίσκεψή της στα Σκόπια ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μοιάζει με παιγνίδι με τη φωτιά. Διότι εκρηκτική είναι η κατάσταση των Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια, στη νότια Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο. Ακόμη και στη «μητέρα» Αλβανία οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι τεταμένες χωρίς να αποκλείεται η έκρηξη βίας.

Οι μνήμες του εθνοτικού πολέμου μεταξύ του σλαβικού και αλβανικού πληθυσμού το 2001 είναι ακόμη ζωντανές. Μόλις πριν  δύο χρόνια σε ανταλλαγή πυρών στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, το Κουμάνοβο, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ ομάδας Αλβανών με την αστυνομία.

Deutsche Welle

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η...

Χανιά: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, λίγο πριν τον αποκλεισμό του Αεροδρομίου | Φωτός+Βίντεο

Σε τροχιά κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους εισέρχονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι...

Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs

H πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Aνάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕBRD), χτυπάει...