19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Χάος στις ΗΠΑ με το χρέος – Φόβοι για στάση πληρωμών, κρίσιμη συνεδρίαση στο Κογκρέσο

Ημερομηνία:

Μια – δεύτερη – συνάντηση την Παρασκευή (19/05) μεταξύ των διαπραγματευτών του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκε χωρίς να αναφερθεί πρόοδος από καμία πλευρά και χωρίς να οριστεί νέα συνάντηση.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν για αρκετές ώρες, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της. Αυτό θα προκαλούσε μια καταστροφική χρεοκοπία, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ότι παρέμεναν «σοβαρές διαφορές» με τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς συμφωνία για απότομες περικοπές δαπανών.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, στους δημοσιογράφους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμμετέχει σε συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των G7.

Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός στις συνομιλίες δήλωσε ότι δεν είχε σημειωθεί πρόοδος την Παρασκευή (19/05). “Είχαμε μια πολύ, πολύ ειλικρινή συζήτηση μιλώντας για το πού βρισκόμαστε, μιλώντας για το πού πρέπει να φτάσουν τα πράγματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος, Γκάρετ Γκρέιβς, ύστερα από μια δεύτερη σύντομη συνάντηση στο Καπιτώλιο με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. «Δεν ήταν μια διαπραγμάτευση απόψε», πρόσθεσε ο ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος της επόμενης συνάντησης.

Ακόμα, ο Γκάρετ Γκρέιβς πανέλαβε τις παρατηρήσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακ Κάρθι, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στην αλλαγή της «τροχιάς» των ελλειμματικών δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης και της ταχείας αύξησης του χρέους. «Πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα από ό,τι την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέβιν Μακ Κάρθι.

Ένας δεύτερος Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής, ο αντιπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιτύχουν μια συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο για ψήφιση κατά τις επόμενες ημέρες. Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Ρικέτι, αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν αξιολογεί» τις συνομιλίες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για απότομες περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης, μία κίνηση που απαιτείται τακτικά για να καλυφθεί το κόστος των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν εγκριθεί προηγουμένως από τους νομοθέτες. Πάντως, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με διαφορά 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν έχουν πλειοψηφία 51-49 στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να περάσει μία συμφωνία με αρκετές ψήφους και από τα δύο Σώματα.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί πιέζουν να διατηρήσουν τις δαπάνες σταθερές στα φετινά επίπεδα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2022. Ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον περασμένο μήνα, θα μείωνε ένα ευρύ φάσμα των κυβερνητικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος. Το εν λόγω σχέδιο δεν διευκρινίζει ποιες δαπάνες θα περικοπούν, αλλά ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πει ότι θα θωρακίσουν τα προγράμματα του Στρατού και των βετεράνων. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επέβαλε περικοπές κατά μέσο όρο τουλάχιστον 22% σε εγχώρια προγράμματα της εκπαίδευσης, ένα ποσοστό που οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν αμφισβητήσει.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, τέλος, έχουν επικρίνει τον Τζο Μπάιντεν για το ταξίδι του στην Ιαπωνία σε ένα κομβικό σημείο των συνομιλιών.

Φωτο: Unsplash | @ianhutchinson92

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...