24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Χάπι για τη γρίπη από κρητικά βότανα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες κάψουλα από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούν επί αιώνες οι κάτοικοι στη νότια πλευρά του νησιού και καταπολεμούν αποτελεσματικά τους ιούς.

 

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

Ελληνικό χάπι με οικολογικά χαρακτηριστικά κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες στην αγορά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, που ταλαιπωρεί αφάνταστα τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. Η εν λόγω κάψουλα δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής, Ηλία Καστανά, βασιζόμενη σε σύνθεση ελληνικών βοτάνων -ειδικώς της Κρήτης- και σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους δεν έδειξαν παρενέργειες. Το 2015 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην Αμερική από ελληνική εταιρεία, ενώ εμπλέκεται και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη παγκόσμια επιστημονική πατέντα προέκυψε από τη συμπυκνωμένη λαϊκή σοφία αιώνων, αφού κάτοικοι χωριών της νότιας Κρήτης χρησιμοποιούσαν επιτυχώς τα συγκεκριμένα βότανα στην καταπολέμηση της γρίπης.

• Κύριε Καστανά, πώς φτάσατε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Η ιστορία του χαπιού ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, όταν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Χρήστος Λιωνής, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Λάνσετ» ότι βραστάρια με μείγμα βοτάνων βοηθούσαν τους ανθρώπους σε χωριά της νότιας Κρήτης να προστατεύονται από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το 2009, ο Νίκος Μπιρλιράκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, δημοσίευσε ένα άρθρο στον τοπικό Τύπο, υποστηρίζοντας ότι για να υπάρξει σταθεροποίηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα Κρήτης έπρεπε να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και όχι στην ποσότητα.

Στο πλαίσιο αυτών των απόψεών του, κάλεσε τον κ. Λιωνή και εμένα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε αυτή η ιδέα να γίνει πράξη. Προτείναμε ότι η χρήση των βοτάνων με βάση την έρευνα του Χρήστου Λιωνή είναι ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος. Στη συνέχεια αρχίσαμε τις επιστημονικές δοκιμές στο εργαστήριό μας αλλά και σε άλλα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και διαπιστώσαμε ότι ένα συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να σκοτώσει διάφορους ιούς σε εργαστηριακό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο προσθέσαμε στην ομάδα μας τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιο Πυρίντσο, ειδικό σε θέματα βοτάνων. Μαζί με την Ενωση Ρεθύμνου καταθέσαμε αίτηση ευρεσιτεχνίας την οποία πήραμε. Η Ενωση Ρεθύμνου ανέλαβε την υποχρέωση της καλλιέργειας των αρωματικών βοτάνων και της προμήθειας του ελαιολάδου. Η ανάλυση όλων των πρώτων υλών και ο έλεγχος ποιότητας του τελικού προϊόντος και των κατάλληλων υλών γίνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

• Κλινικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους;

Βεβαίως. Το προϊόν δοκιμάστηκε σε κλινικές έρευνες εκατό ανθρώπων με τον κωδικό (ISRCTN 097OO238). Βρήκαμε και για πρώτη φορά το ανακοινώσαμε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ότι το προϊόν μας, αν χορηγηθεί με τα πρώτα συμπτώματα λοιμώξεως του αναπνευστικού συστήματος, βοηθάει στη γρηγορότερη αποδόμηση των συμπτωμάτων. Αναλύοντας τους ιούς που προκαλούν τη λοίμωξη διαπιστώσαμε ότι το προϊόν μας είναι πιο ισχυρό από τον ιό της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων και των νέων στελεχών Η1Ν1.

• Παρενέργειες υπάρχουν;

Δεν παρατηρήθηκε καμία παρενέργεια από τη λήψη του σκευάσματος, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στην αγορά με μορφή μαλακών καψουλών.

• Με ποια μορφή και διαδικασία θα κυκλοφορεί το χάπι;

Εχουμε έρθει σε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία «olvos», η οποία ανέλαβε να βγάλει το τελικό προϊόν. Εφέτος στην Ελλάδα, και από το 2015 στην Ευρώπη, στην Αμερική και παγκοσμίως. Το κουτί θα έχει 14 χάπια σε μορφή κάψουλας και συνιστώμενη δόση είναι η λήψη δύο χαπιών την ημέρα.

Πηγή: efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ