Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Χάπι για τη γρίπη από κρητικά βότανα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες κάψουλα από φυσικά υλικά που χρησιμοποιούν επί αιώνες οι κάτοικοι στη νότια πλευρά του νησιού και καταπολεμούν αποτελεσματικά τους ιούς.

 

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

Ελληνικό χάπι με οικολογικά χαρακτηριστικά κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες στην αγορά για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, που ταλαιπωρεί αφάνταστα τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. Η εν λόγω κάψουλα δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής, Ηλία Καστανά, βασιζόμενη σε σύνθεση ελληνικών βοτάνων -ειδικώς της Κρήτης- και σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους δεν έδειξαν παρενέργειες. Το 2015 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην Αμερική από ελληνική εταιρεία, ενώ εμπλέκεται και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη παγκόσμια επιστημονική πατέντα προέκυψε από τη συμπυκνωμένη λαϊκή σοφία αιώνων, αφού κάτοικοι χωριών της νότιας Κρήτης χρησιμοποιούσαν επιτυχώς τα συγκεκριμένα βότανα στην καταπολέμηση της γρίπης.

• Κύριε Καστανά, πώς φτάσατε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Η ιστορία του χαπιού ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια, όταν ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Χρήστος Λιωνής, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Λάνσετ» ότι βραστάρια με μείγμα βοτάνων βοηθούσαν τους ανθρώπους σε χωριά της νότιας Κρήτης να προστατεύονται από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το 2009, ο Νίκος Μπιρλιράκης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, δημοσίευσε ένα άρθρο στον τοπικό Τύπο, υποστηρίζοντας ότι για να υπάρξει σταθεροποίηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα Κρήτης έπρεπε να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και όχι στην ποσότητα.

Στο πλαίσιο αυτών των απόψεών του, κάλεσε τον κ. Λιωνή και εμένα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε αυτή η ιδέα να γίνει πράξη. Προτείναμε ότι η χρήση των βοτάνων με βάση την έρευνα του Χρήστου Λιωνή είναι ο πλέον ενδεδειγμένος δρόμος. Στη συνέχεια αρχίσαμε τις επιστημονικές δοκιμές στο εργαστήριό μας αλλά και σε άλλα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και διαπιστώσαμε ότι ένα συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να σκοτώσει διάφορους ιούς σε εργαστηριακό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο προσθέσαμε στην ομάδα μας τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέλιο Πυρίντσο, ειδικό σε θέματα βοτάνων. Μαζί με την Ενωση Ρεθύμνου καταθέσαμε αίτηση ευρεσιτεχνίας την οποία πήραμε. Η Ενωση Ρεθύμνου ανέλαβε την υποχρέωση της καλλιέργειας των αρωματικών βοτάνων και της προμήθειας του ελαιολάδου. Η ανάλυση όλων των πρώτων υλών και ο έλεγχος ποιότητας του τελικού προϊόντος και των κατάλληλων υλών γίνεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

• Κλινικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους;

Βεβαίως. Το προϊόν δοκιμάστηκε σε κλινικές έρευνες εκατό ανθρώπων με τον κωδικό (ISRCTN 097OO238). Βρήκαμε και για πρώτη φορά το ανακοινώσαμε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ότι το προϊόν μας, αν χορηγηθεί με τα πρώτα συμπτώματα λοιμώξεως του αναπνευστικού συστήματος, βοηθάει στη γρηγορότερη αποδόμηση των συμπτωμάτων. Αναλύοντας τους ιούς που προκαλούν τη λοίμωξη διαπιστώσαμε ότι το προϊόν μας είναι πιο ισχυρό από τον ιό της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων και των νέων στελεχών Η1Ν1.

• Παρενέργειες υπάρχουν;

Δεν παρατηρήθηκε καμία παρενέργεια από τη λήψη του σκευάσματος, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στην αγορά με μορφή μαλακών καψουλών.

• Με ποια μορφή και διαδικασία θα κυκλοφορεί το χάπι;

Εχουμε έρθει σε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία «olvos», η οποία ανέλαβε να βγάλει το τελικό προϊόν. Εφέτος στην Ελλάδα, και από το 2015 στην Ευρώπη, στην Αμερική και παγκοσμίως. Το κουτί θα έχει 14 χάπια σε μορφή κάψουλας και συνιστώμενη δόση είναι η λήψη δύο χαπιών την ημέρα.

Πηγή: efsyn.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

3 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

3 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

3 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

3 hours ago

Πολάκης σε Κασσελάκη: «Θα σε μάθω να σέβεσαι» – Φάμελλος: Χυδαία ρητορική, οι μάσκες έπεσαν

«ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΚΕΤΕ, αν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αναδείξουν Πρόεδρό τους,…

3 hours ago

“Οι αγώνες του τότε παραμένουν αδικαίωτοι”: Μαζική η κινητοποίηση για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου στα Χανιά

Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της…

3 hours ago

This website uses cookies.