16.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Χίλιοι νέοι άνεργοι κάθε μέρα!

Ημερομηνία:

Αυξημένος κατά 4,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού.

Ελαφρά μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων, ενώ η ανεργία φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά το μήνα Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στα 761.769 Από αυτά 329.274 είναι άνδρες (ποσοστό 43,22%) και 432.495 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,78%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,16% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,11% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,73%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,41%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,52% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,95% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,75%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 269.235 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -4.632 άτομα, ποσοστό -1,69% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 57,80% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,79% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 10,25% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 3,36% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 0,46% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,33% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 43.856, μειωμένες κατά -1,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (44.596) και μειωμένες κατά -11,63% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (49.626). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 28.565 (αυξημένες κατά -1,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,29% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.503 (μειωμένες κατά -11,21% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -15,77% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 20.326 (αυξημένες κατά 12,15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -10,10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 50.068, το 42,95% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -4,23% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (52.279) και μειωμένο κατά -10,61% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (56.011).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -26.538 θέσεις εργασίας, έναντι -25.807 τον Δεκέμβριο και -28.995 τον Ιανουάριο του 2011.

protothema.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ