12.8 C
Chania
Monday, January 26, 2026

«Χαμός» με το εμβόλιο AstraZeneca: Ο Τζόνσον πανηγυρίζει, αλλά…

Ημερομηνία:

Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και για «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», πρόσθεσε.

«Τιμή στη βρετανική καινοτομία»

Από τη μεριά του ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, υποστήριξε τα ακόλουθα:

«Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

Από κοντά και ο Ματ Χάνκοκ, βρετανός υπουργός Υγείας που υποστήριξε ότι «είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία… Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

Αντιδράσεις

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο θέλει να δείξει ο βρετανός πρωθυπουργός. Η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, εξέφρασε την αντίδρασή της στην απόφαση της Βρετανία.

«Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες…ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», δήλωσε.

Η μετοχή της AstraZeneca ανέβηκε

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα καθώς η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο για την COVID-19 που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τα στοιχήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και οι προσπάθειες μαζικών εμβολιασμών προκάλεσαν ελπίδες για ισχυρότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε κέρδη 0,1% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), κινούμενος κοντά στο υψηλό επίπεδο 10μήνου που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 1,3%, έχοντας αυξηθεί 3,3% νωρίτερα εν αναμονή της είδησης. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η έγκριση αφορά το σύστημα των δύο δόσεων και ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση για έκτακτη προμήθεια καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει μία νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ήταν υποτονικές λόγω των μικρών όγκων συναλλαγών στην εορταστική περίοδο. Ο γερμανικός δείκτης DAX ήταν σταθερός, ενώ οι γαλλικές και οι ισπανικές μετοχές υποχωρούσαν 0,1%.

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάντανος-Σέλινο: Μια διεθνής «ασπίδα» αλληλεγγύης για την αναγέννηση του πυρόπληκτου Ασφεντυλέ

Σε μια πολυεθνική κίνηση αλληλεγγύης εξελίσσεται η προσπάθεια για...

Al Jazeera μετά τα γεγονότα στη Μινεσότα: Βρίσκονται οι ΗΠΑ στο φάσμα του εμφύλιου πολέμου; | Βίντεο

Μια προσομοίωση του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προειδοποιούσε για σύγκρουση...

Σε τροχιά επανεκκίνησης το εργαστήριο Κεραμικής της Ελένης Βερναδάκη

Η μελέτη εξέτασε το λειτουργικό μοντέλο, τις δυνατότητες εκπαίδευσης,...