15.8 C
Chania
Friday, January 9, 2026

Χανιά: Αντιπολεμικό «μέτωπο» κατά της επέμβασης στη Βενεζουέλα

Ημερομηνία:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς με αιχμή την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο – Καταγγελίες για «νέο Δόγμα Μονρόε» και αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας.

Με κεντρικό σύνθημα την καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η κινητοποίηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από ικανοποιητική συμμετοχή πολιτών, οργανώθηκε μετά από κάλεσμα πλήθους σωματείων και πολιτικών οργανώσεων που συγκρότησαν ένα ευρύ μέτωπο στήριξης της κυριαρχίας της λατινοαμερικανικής χώρας, αντιδρώντας στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, μέσω της κοινής τους γραμμής, προχώρησαν σε σκληρή κριτική κατά της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση και τη σύλληψη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ως «έγκλημα του ιμπεριαλισμού» και πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα βαθύτερα αίτια της επέμβασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Χανίων, πίσω από την επίσημη ρητορική περί αποκατάστασης της δημοκρατίας, υποκρύπτεται η στρατηγική επιδίωξη ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Νότιας Αμερικής. Οι εκπρόσωποι των φορέων εστίασαν στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, τα οποία αποτελούν διαχρονικά μήλον της έριδος.

Παράλληλα, οι αναλύσεις των συγκεντρωμένων συνέδεσαν τα γεγονότα με την αναβίωση του «Δόγματος Μονρόε». Όπως υποστηρίχθηκε, οι ΗΠΑ επιχειρούν να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, θεωρώντας τη Νότια Αμερική ως «πίσω αυλή» τους, σε μια περίοδο που ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Πυρά κατά της Κυβέρνησης και ο ρόλος της Σούδας

Η κριτική των διαδηλωτών δεν περιορίστηκε στο διεθνές πεδίο, αλλά επεκτάθηκε και στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φορείς κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για «συνενοχή» και προσπάθεια «νομιμοποίησης» πραξικοπηματικών ενεργειών, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της ευθυγράμμισης της χώρας με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρέθηκε, για ακόμη μία φορά, το καθεστώς λειτουργίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. «Δεν έχουν καμιά θέση στη Σούδα οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις», ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε, με τους διαδηλωτές να ζητούν το άμεσο κλείσιμό τους.

Η επιχειρηματολογία των σωματείων εστιάζει στην ασφάλεια της χώρας, προειδοποιώντας ότι η μετατροπή της Ελλάδας —και ειδικότερα της Κρήτης— σε ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων, την καθιστά αυτομάτως πιθανό στόχο αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για εγρήγορση και συνεχή αγώνα υπέρ της ειρήνης και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Φωτογραφίες: Νίκος Ζωγραφάκης

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ο Καποδίστριας» και η Αλήθεια «ξέσκεπη»

Ο Σμαραγδής έδειξε την Αλήθεια γυμνή! Μια Αλήθεια που γνωρίζαμε...

Σπιτικές προτάσεις

Για να μην ξεχνάμε να μαγειρεύουμε ελληνικά Αγριόχορτα με σουπιές...