Στην Κρήτη, πολλοι αναζητούν να αγναντεύουν απο τις κορφές των βουνών της στον ουρανό, όμως άλλοι θέλουν να φτάσουν βαθιά, στα εγκατα της γης.
18 σπηλαιολόγοι από διάφορα μέρη της χώρας τις τελευταίες ημέρες βρισκονται στα Χανια και εξερευνούν τα άδυτα του βαθύτερου σημείου της Ελλάδας, στον Γουργούθακα, στα 1208 μέτρα κάτω από τη γη!
Πρόκειται για ένα σπήλαιο της περιφερειακής ενότητας Χανίων η είσοδός του οποίου τοποθετείται στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Είναι το βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα που έχει ανακαλυφθεί.
Διεθνές ενδιαφέρον
Όπως είναι γνωστό, ο Γουργούθακας ανακαλύφθηκε το 1990 από την Σπηλαιολογική Αποστολή της ομάδας Καταμαράν, η οποία προέρχεται από το Μονμπελιάρ της Γαλλίας. Το 1998, η ίδια ομάδα έφτασε στην μικρή λίμνη (φρεάτιο) στο βυθό, σε βάθος 1.208 μέτρων. Η κύρια λίμνη δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί.
Ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν άτομα από το εξωτερικό, αρχικά, αποφασίστηκε στη δράση να λάβουν μέρος μονάχα Έλληνες, σαν ένα είδος reunion της σπηλαιολογικής κοινότητας της χώρας μετά από δύο χρόνια πανδημία.
Το σπήλαιο δεν είχε φιλοξενήσει αποστολή τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε σκοπός των σπηλαιολόγων ήταν να το εξερευνήσουν και να το χαρτογραφήσουν με σύγχρονα μέσα, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ, και να προχωρήσουν σε κατάδυση στο εσωτερικό του.
Η πρώτη υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση
Μόλις χθες οι εξερευνητές ολοκλήρωσαν ένα πραγματικά πολύ μεγάλο εγχείρημα αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση σε τέτοιο μεγάλο βάθος.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υποβρύχια σπηλαιοεξερεύνηση στο Γουργούθακα.
Όπως αναφέρουν:
“Η κατάδυση έγινε στο σιφωνι στα – 730μ. από τον Βασίλη Παντελιο (ΣΠΕΛΕΟ), που το εξερεύνησε με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια.
Δείτε σχετικό βίντεο:
Έφτασαν στο βαθύτερο σημείο του σπήλαιου
Με νέα ανάρτηση γνωστοποιήθηκε ότι “η εξερεύνηση του Γουργούθακα έχει πραγματοποιηθεί σε όλο το βάθος του και δέκα σπηλαιοεξερευνητες/τριες έχουν ήδη φτάσει στο βαθύτερο σημείο του στα 1200μ.”
Πιο συγκεκριμένα, στο βαθύτερο σημείο του σπήλαιου έφτασαν οι:
Αλέξανδρο Μαργιολη (ΣΠΟΚ)
Κατερίνα Βασιλοπουλου (ΣΠΕΛΕΟ)
Ευγενία Κουζμινα (ΥΠΟΓΑΙΑ)
Γιώργο Σωτηριαδη (ΠΡΩΤΕΑΣ)
Μάρκο Βαξεβανοπουλο (ΧΕΙΡΩΝ)
Σάββα Παραγκαμιαν (ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ)
Κώστα Αδαμόπουλο (ΣΠΟΚ)
Νίκο Μητσακη (ΣΕΛΑΣ)
Αργύρη Μανώλα (ΠΡΩΤΕΑΣ)
Μάρκο Διγενή (ΣΠΟΚ)
Επίσης σε σχετικό κείμενο αναφέρονται και τα εξής:
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και όλες που βοήθησαν εντός και εκτός σπηλαίου. Τα ονόματα δεν τελειώνουν εδώ, πολλά περισσότερα στην αναφορά της αποστολής.
Και κάποιες ακόμη πρωτιές:
Οι Κατερίνα και Ευγενια είναι οι πρώτες γυναίκες που πατωνουν τον Γουργούθακα
Οι Κώστας και Νίκος φτάνουν στο βαθύτερο σημείο για δεύτερη φορά μετά από 21 χρόνια
Πραγματοποιήθηκε χαρτογραφικη αποτύπωση του σπηλαίου με DISTOx
Ολοκληρώθηκε η γεωλογική μελέτη και δειγματοληψια πετρωμάτων εντός του σπηλαίου, με μετρήσεις των τεκτονικων ασυνεχειων.
Έγινε δειματολειψια για τη μελέτη της πανίδας του σπηλαίου και των μικροβίων σε νερό και τοιχώματα του σπηλαίου.
Στον Αποκόρωνα το Σάββατο 13 Αυγούστου η παρουσίαση τη Σπηλαιολογικής Αποστολής «ΓΟΥΡΓΟΥΘΑΚΑΣ 2022»
Με αφορμή την τρίτη και τελευταία φετινή αποστολή στο σπηλαιοβάραθρο του Γουργούθακα, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιδονίου «το Απάνω Νερό» διοργανώνουν παρουσίαση των ευρημάτων της Αποστολής «Γουργούθακας 2022», που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Μελιδονίου το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της αποστολής και θα προβληθούν πλάνα από απόκοσμα τοπία στα βάθη της Μαδάρας, στο εσωτερικό ενός από ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στον κόσμο. Η εκδήλωση αποβλέπει στην ενημέρωση του κοινού, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Αποκόρωνα και την προώθηση της σπηλαιολογίας στη χώρα μας.