Μια νύχτα ανασύνταξης και στρατηγικού σχεδιασμού πέρασε για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο των Χανίων, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης στον Αερολιμένα «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», οι παραγωγοί διατηρούν τις δυνάμεις τους εντός των χώρων υποδοχής, αναμένοντας την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας στο αίτημά τους για άμεση συνάντηση, ενώ παράλληλα ζυγίζουν τον αντίκτυπο των βίαιων επεισοδίων της προηγούμενης ημέρας.
Η εικόνα που παρουσιάζει το αεροδρόμιο από τις βραδινές ώρες έως και σήμερα το πρωί διαφέρει ριζικά από το πολεμικό σκηνικό των προηγούμενων εικοσιτετραώρων. Η κεντρική πύλη παραμένει ανοιχτή, επιτρέποντας την απρόσκοπτη προσέλευση των επιβατών, ενώ το πτητικό έργο εκτελείται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή ακυρώσεις. Ωστόσο, η φυσική παρουσία των αγροτών στον χώρο λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η «εκεχειρία» είναι προσωρινή και εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις.
Το αίτημα για διακομματική σύσκεψη και οι «κόκκινες γραμμές»
Στον πυρήνα των διεργασιών βρίσκεται η επιδίωξη των συντονιστών της κινητοποίησης να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία. Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά τη διοργάνωση σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, κυρίως, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού. Στόχος είναι η μεταφορά των αιτημάτων τους απευθείας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα.
Η ατζέντα των διεκδικήσεων παραμένει αμετακίνητη, με κυρίαρχο ζήτημα την πληρωμή των ενισχύσεων μέσω της μεθόδου της «Τεχνικής Λύσης». Παράλληλα, τίθεται επιτακτικά η ανάγκη αντιμετώπισης του δυσβάσταχτου κόστους των ζωοτροφών, καθώς και η απαίτηση η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) να προκύψει κατόπιν ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και όχι μονομερώς. Οι παραγωγοί τονίζουν πως οι τρέχουσες συνθήκες οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό και προειδοποιούν ότι, εάν δεν υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις, η κλιμάκωση είναι μονόδρομος.
Σενάρια επέκτασης των μπλόκων και ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των διαμαρτυρόμενων περιλαμβάνει την πιθανή επέκταση των κινητοποιήσεων σε νευραλγικά σημεία. Εκτός από τη διατήρηση της παρουσίας στο αεροδρόμιο, στο «κάδρο» των επόμενων κινήσεων εντάσσεται το λιμάνι της Σούδας, αλλά και η ενίσχυση του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Στα Μεγάλα Χωράφια, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη διατήρηση του μπλόκου, υιοθετώντας προς το παρόν μια μορφή συμβολικής διαμαρτυρίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακόπτεται καθημερινά για μισή ώρα, από τις 14:00 έως τις 14:30, στέλνοντας μήνυμα παρουσίας χωρίς να παραλύει πλήρως η οδική σύνδεση.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές αναμένεται να ενισχυθούν με δυνάμεις από την Αθήνα, ένδειξη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Προβληματισμός για τη βία και την κοινωνική αποδοχή
Εντός των τάξεων του αγροτικού κινήματος, ωστόσο, έχει ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος αυτοκριτικής. Τα βίαια επεισόδια της χθεσινής ημέρας, που περιλάμβαναν πετροπόλεμο, φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα και τραυματισμούς αστυνομικών, έχουν προκαλέσει προβληματισμό.
Μερίδα των αγροτών και κτηνοτρόφων εκφράζει την ανησυχία ότι τέτοιες εικόνες ενδέχεται να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά, απομακρύνοντας την κοινή γνώμη από την ουσία των δίκαιων αιτημάτων τους. Το ερώτημα που τίθεται στις εσωτερικές συζητήσεις είναι αν η ακραία ένταση βοηθά τελικά τον αγώνα για δικαίωση ή αν, αντιθέτως, υπονομεύει την κοινωνική στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία των διεκδικήσεών τους.



