29.8 C
Chania
Δευτέρα, 31 Αυγούστου, 2026

Χανιά και Ηράκλειο ανεβάζουν ταχύτητα – Σχεδόν 3,2 εκ. διεθνείς αφίξεις στην Κρήτη και πρωτιά στη χώρα

Ημερομηνία:

Με διψήφια άνοδο 11,3% στα Χανιά και αύξηση 5,6% στο Ηράκλειο κινείται η διεθνής αεροπορική κίνηση στην Κρήτη στο επτάμηνο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2026, με το νησί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των μεγάλων τουριστικών γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας.

Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου του INSETE Intelligence, στα Χανιά καταγράφηκαν στο επτάμηνο 959.959 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έναντι 862.671 το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Πρόκειται για αύξηση 11,3%, που αντιστοιχεί σε περίπου 97.000 επιπλέον αφίξεις μέσα σε έναν χρόνο.

Ισχυρή παραμένει παράλληλα η κίνηση στο Ηράκλειο, το οποίο εξακολουθεί να σηκώνει τον μεγαλύτερο όγκο των διεθνών αφίξεων του νησιού. Στο διάστημα Ιανουαρίου–Ιουλίου καταγράφηκαν 2.264.773 διεθνείς αφίξεις, έναντι 2.145.281 πέρυσι, με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 5,6%. Σε απόλυτους αριθμούς, το αεροδρόμιο Ηρακλείου πρόσθεσε περίπου 119.000 διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2025.

Πάνω από 1,14 εκατ. διεθνείς αφίξεις μόνο τον Ιούλιο

Η δυναμική των δύο αεροδρομίων αποτυπώνεται ακόμη πιο καθαρά στα στοιχεία του Ιουλίου. Στο Ηράκλειο οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τις 801.296, έναντι 778.598 τον Ιούλιο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 2,9%.

Στα Χανιά η άνοδος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς καταγράφηκαν 345.252 διεθνείς αφίξεις, έναντι 318.346 πέρυσι, με τη μεταβολή να φτάνει το 8,5%. Συνολικά, τα δύο αεροδρόμια υποδέχθηκαν μέσα σε έναν μόνο μήνα περισσότερες από 1,146 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

Πρώτη η Κρήτη μεταξύ των τουριστικών προορισμών

Η συνδυασμένη επίδοση Ηρακλείου και Χανίων φέρνει την Κρήτη στην κορυφή της χώρας ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων που καταγράφει το ΙΝΣΕΤΕ.

Στο επτάμηνο του 2026 η Κρήτη έφτασε τις 3,225 εκατ. διεθνείς αφίξεις, έναντι περίπου 3,008 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2025, σημειώνοντας αύξηση 7,2%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο προστέθηκαν περίπου 217.000 διεθνείς αφίξεις στα δύο αεροδρόμια του νησιού.

Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 2,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις και αύξηση 2,4%, τα Ιόνια Νησιά με 2,3 εκατ. και άνοδο 6,6%, οι Κυκλάδες με 668.000 αφίξεις και αύξηση 4,7% και η Πελοπόννησος με 154.000 αφίξεις και άνοδο 15,2%.

Ανοδικά και η εγχώρια κίνηση

Θετικό είναι το πρόσημο και στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού, με τα Χανιά να εμφανίζουν και εδώ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Στο αεροδρόμιο Χανίων καταγράφηκαν στο επτάμηνο 296.653 αφίξεις εσωτερικού, αυξημένες κατά 8,1%, ενώ στο Ηράκλειο οι αφίξεις έφτασαν τις 547.991, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1%.

Συνολικά, η Κρήτη κατέγραψε 844.644 αφίξεις εσωτερικού, έναντι 811.178 την αντίστοιχη περίοδο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 4,1%. Και σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με το δελτίο, η Κρήτη εμφανίζει τη μεγαλύτερη κίνηση μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων που εξετάζονται.

Τον Ιούλιο, στο μεταξύ, το Ηράκλειο κατέγραψε 97.779 αφίξεις εσωτερικού, αυξημένες κατά 6,9%, ενώ στα Χανιά οι 58.438 αφίξεις αντιστοιχούν σε άνοδο 11,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2025.

Η εικόνα του επταμήνου επιβεβαιώνει έτσι τη δυναμική της Κρήτης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Ηράκλειο και Χανιά συγκεντρώνουν μαζί σχεδόν 3,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις, με το πρώτο να διατηρεί τον μεγαλύτερο όγκο κίνησης και το δεύτερο να ξεχωρίζει για τον σαφώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

tornosnews.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πένθος στα Ανώγεια για τον χαμό της Εύης Βρέντζου

Πέπλο πένθους έχει σκεπάσει τα Ανώγεια, που αποχαιρετούν με...

Στην 90ή ΔΕΘ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με κοινή παρουσία των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συμμετέχει στην 90ή ΔΕΘ με κοινή παρουσία των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο Περίπτερο 15, Stand 9. Νέα ψηφιακή πλατφόρμα 7ad.gov.gr.

Με αιτήματα για μισθούς και στέγαση στη ΔΕΘ το Εργατικό Κέντρο Χανίων

Δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο...