15.8 C
Chania
Friday, December 19, 2025

Χανιά: Κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε μαθήτρια Λυκείου – Η σχολική εκδρομή στο εξωτερικό και τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Ημερομηνία:

Σε κατάσταση υγειονομικής εγρήγορσης τέθηκε από την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου η εκπαιδευτική κοινότητα σε κεντρικό Λύκειο των Χανίων, έπειτα από την επιβεβαίωση κρούσματος μηνιγγίτιδας σε μαθήτρια. Η διάγνωση, η οποία κοινοποιήθηκε επίσημα στη διεύθυνση του σχολείου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκάλεσε την άμεση ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, καθώς το περιστατικό συνδέεται χρονικά με σχολική εκδρομή στο εξωτερικό.

Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσω έγγραφης ενημέρωσης που εστάλη προς το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων της σχολικής μονάδας, γνωστοποιώντας ότι μια μαθήτρια νόσησε. Το στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση του περιστατικού είναι το γεγονός ότι η έκθεση ή η εκδήλωση της νόσου τοποθετείται χρονικά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής μαθητών στο εξωτερικό.

Η επιστροφή και η διάγνωση

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπήρξε ένα κρίσιμο χρονικό παράθυρο μεταξύ της επιστροφής των μαθητών και της επιβεβαίωσης της νόσου. Συγκεκριμένα, η αποστολή είχε ήδη επιστρέψει στα θρανία πριν γίνει γνωστή η φύση της ασθένειας της μαθήτριας, γεγονός που καθιστά την ιχνηλάτηση και την ενημέρωση των επαφών επιβεβλημένη διαδικασία για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Βάσει της ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για περιστατικό βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ταυτοποιηθεί ή ανακοινωθεί ο συγκεκριμένος οροτύπος του βακτηρίου, καθώς υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί που δύνανται να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Η μαθήτρια έχει εισαχθεί και νοσηλεύεται στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, όπου λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Η κατάστασή της παρακολουθείται στενά από το ιατρικό προσωπικό, ενώ οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το νοσοκομείο για την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Ερωτηματικά για τη λειτουργία του σχολείου

Η επόμενη μέρα για τη σχολική κοινότητα χαρακτηρίζεται από στάση αναμονής. Μέχρι αυτή την ώρα, παραμένει ασαφές αν η σχολική μονάδα θα λειτουργήσει κανονικά τις προσεχείς ημέρες ή αν θα αποφασιστεί η αναστολή των μαθημάτων για λόγους πρόληψη.

Οι αποφάσεις αναμένονται κατόπιν των οδηγιών που θα δώσουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες αξιολογούν τον κίνδυνο διασποράς στο σχολικό περιβάλλον.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – Κοινός αγώνας εργατών για μία ζωή με δικαιώματα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου τιμά την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, καλώντας...

Συνέντευξη Μαρίας Καρυστιανού: «Πάμε προς νέο κόμμα»

Στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙTV...

Ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων – Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τις αυξήσεις

Από σήμερα, Παρασκευή (19/12), ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου...

Χριστούγεννα με «λογαριασμό» Michelin: Έως και 20% ακριβότερο το φετινό γιορτινό τραπέζι

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα και η ακρίβεια στα τρόφιμα εξελίσσεται στον...