14.3 C
Chania
Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026

Χανιά: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης οπλισμού και βεγγαλικών

Ημερομηνία:

Μια καλά οργανωμένη επιχείρηση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου οδήγησε το πρωί της Πέμπτης, 5 Μαρτίου 2026, στη σύλληψη δύο ανδρών στο λιμάνι της Σούδας, αποκαλύπτοντας ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο και χιλιάδες είδη πυροτεχνίας. Η υπόθεση, η οποία συνδυάζει την παράνομη εισαγωγή εκρηκτικών υλών με τον εντοπισμό βαρέος οπλισμού, αναδεικνύει τις διαστάσεις του παράνομου εμπορίου που διεξάγεται με σκοπό το οικονομικό όφελος, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Η επιχείρηση στο λιμάνι της Σούδας

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των υπόπτων ξεκίνησε μετά από συστηματική συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων από τους αστυνομικούς του Τμήματος Κισσάμου. Οι πληροφορίες έφεραν έναν 37χρονο αλλοδαπό ως τον εγκέφαλο πίσω από τη συστηματική εισαγωγή κροτίδων, βεγγαλικών και ειδών πυροτεχνίας από το εξωτερικό, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευε στην τοπική αγορά.

Η αστυνομική παρέμβαση εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 37χρονος μαζί με έναν 23χρονο ημεδαπό αποβιβάστηκε από το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το όχημα και προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο στους δύο άνδρες και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ ακολούθησε έρευνα στην οικία του μεγαλύτερου εκ των δύο συλληφθέντων.

Ένα πλήρες οπλοστάσιο σε όχημα και κατοικία

Τα ευρήματα των ερευνών επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των Αρχών για την κλίμακα της παράνομης δραστηριότητας. Συνολικά κατασχέθηκαν περισσότερα από 9.000 τεμάχια εκρηκτικών ειδών, εκ των οποίων 5.460 βεγγαλικά, 3.822 κροτίδες και 41 πυροτεχνήματα διαφόρων τύπων (σιντριβάνια και τύπου «βόμβα»). Η παρουσία δύο καπνογόνων και τριών ηλεκτρονικών συσκευών απομακρυσμένης πυροδότησης υποδηλώνει μια επαγγελματική προσέγγιση στη διαχείριση των υλικών αυτών.

Πέρα από τα πυροτεχνήματα, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό απόθεμα οπλισμού. Στην κατοχή των δύο ανδρών βρέθηκαν δύο πιστόλια με τρεις γεμιστήρες, καθώς και 611 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός τριών σιγαστήρων πυροβόλου όπλου, μιας μεταλλικής βαλλίστρας με πέντε βέλη, καθώς και εξειδικευμένου εξοπλισμού που περιλάμβανε διόπτρα, προσαρμοσμένο φακό και κομπρέσορα. Η λίστα των κατασχεθέντων συμπληρώνεται από ένα γκλοπ και ένα μαχαίρι.

Προανάκριση και κοινωνικές προεκτάσεις

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτατες κατηγορίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων. Το όχημα του 37χρονου κατασχέθηκε από τις Αρχές ως μέσο μεταφοράς των παράνομων υλικών. Η προανάκριση, την οποία διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, στρέφεται τώρα στον εντοπισμό της ακριβούς προέλευσης του οπλισμού και των εκρηκτικών, καθώς και στο εύρος του δικτύου διανομής τους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

5ος «Γύρος Περιβολίων 2026»: Την Κυριακή 15 Μαρτίου η μεγάλη αθλητική διοργάνωση στα Χανιά

Ο 5ος Γύρος Περιβολίων 2026 πραγματοποιείται την Κυριακή 15 Μαρτίου στα Χανιά με τρεις διαδρομές 10, 5 και 1 χλμ. Συνδιοργάνωση Δήμου Χανίων και Περιφέρειας Κρήτης.