21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χανιά: Με μαγνητοσκοπημένη ομιλία η συμμετοχή Πολάκη στην εκδήλωση για το συνταξιοδοτικό – Τι είπαν Σταθάκης, Τεμπονέρας

Ημερομηνία:

Αν και η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη είχε προαναγγελθεί και το όνομά του υπήρχε και στη σχετική αφίσα της εκδήλωσης ο Χανιώτης βουλευτής τελικά δε συμμετείχε ζωντανά αλλά με… μαγνητοσκοπημένη ομιλία κάτι που δημιούργησε συζήτηση με όσα προηγήθηκαν την Κυριακή σχετικά με την υποψηφιότητα Χαιρετάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Παπανδρέου, και όλοι οι υποψήφιοι, με τον Γιώργο Σταθάκη να είναι και εκ των ομιλητών.

Ομιλητής επίσης ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα από τον Γιάννη Καλαμπόκα, εργατολόγος και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και ο Απόστολος Κάντας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο Χανιώτης πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε νωρίτερα και πάλι μέσω facebook ανακοινώσει ότι δε θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω δύο χειρουργείων που είχε σήμερα και της συμμετοχής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειων της Βουλής.

Στην εκδήλωση ο κ. Τεμπονέρας στάθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους τονίζοντας την ανάγκη επαναφοράς της 13ης σύνταξης που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τόνισε την ανάγκη “να αποκατασταθεί η αδικία με τα αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές σε επικουρικές και δώρα, να πάρουν αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσωπική διαφορά, να υπάρχει αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για τους συνταξιούχους”.

Ο κ. Τεμπονέρας μίλησε για κυβερνητική προπαγάνδα σε σχέση με το ασφαλιστικό ενώ πρόσθεσε ότι ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η βελτίωση του κοινωνικού κράτους ώστε μέσω αυτού “να μπορούν και οι συνταξιούχοι να έχουν αξιοπρεπείς παροχές”

Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα το πρόγραμμα είναι ακριβώς κοστολογημένο “μέχρι το τελευταίο ευρώ”. Για να προσθέσει:

“Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάρα πολλά χρήματα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουν χάσει 4 δις από την 13η σύνταξη για 4 χρόνια και έχουν χάσει και άλλα 2,5 δις από τα αναδρομικά, η κυβέρνηση τούς επιστρέφει μόλις 909 εκ. ευρώ λιγότερο από το 1/7. Για τους πολίτες που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, τους άμεσους και έμμεσους φόρους λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, λέμε το αυτονόητο: Ότι θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έδωσαν οι συνταξιούχοι να επιστρέψει σε αυτούς».

Ο κ. Τεμπονέρας είπε ότι “κανένας νόμος δε μπορεί να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας αν δεν βελτιωθούν τρία πράγματα:

α) Η οικονομία, στην οποία τώρα αποτυπώνεται μία βίαιη αναδιανομή του πλούτου από την κοινωνική πλειοψηφία στα χέρια των λίγων ισχυρών

β) Η αγορά εργασίας στην οποία σήμερα κυριαρχούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μείωσης των μεροκάματων και

γ) η δημογραφική πολιτική, για την οποία ζητούμενο είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με την σημερινή κυβέρνηση να κινείται στον αντίποδα

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι “ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν μείωσε τις συντάξεις, οι συντάξεις είχαν μειωθεί 45% από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η διαπραγμάτευση που έγινε τότε είχε στο επίκεντρο ένα βιώσιμο σύστημα ενιαίο για όλες τις κατηγορίες με ενιαίους κανόνες και βιώσιμο για τα επόμενα 20 χρόνια”.

"google ad"

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για την συμφωνία που επιτεύχθηκε η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, εισήγαγε τρία πράγματα:

α) την εθνική σύνταξη

β) τους ενιαίους κανόνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες

γ) η 13η σύνταξη μετά το 2019.

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η Νέα Δημοκρατία επέλεξα να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση “με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον” ενώ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και το σύστημα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, ζήτημα το οποίο “θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια”

Και ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ “έχει αποτιμηθεί” ενώ πρόσθεσε ότι  “εγγράφοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που προβλέπουμε ότι μπορεί και να επιταχυνθεί, οι προτάσεις είναι απόλυτα ρεαλιστικές”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...