23.8 C
Chania
Sunday, June 16, 2024

Χανιά: Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ημερομηνία:

Σε νέα κινητοποίηση καλούν σήμερα Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που παραμένει υπό κατάληψη, αντιδρώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ένα νομοσχέδιο με πολλαπλά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο θα σπουδάζουμε, αλλά και το εργασιακό μας μέλλον. Μάλιστα δεν διστάζει να προβεί σε μια τέτοια κίνηση εν μέσω εξεταστικών προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις. Πρόκειται για ευθύ χτύπημα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, απαξιώνει τα πτυχία μας διαλύει τα επαγγελματικά και τα εργασιακά μας δικαιώματα! Ο νόμος αυτός έρχεται σε συνέχεια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, μέσο της οποία χιλιάδες μαθητές έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας τις σπουδές ένα άπιαστο όνειρο για όποιον δεν έχει να πληρώσει. Έτσι τα δημόσια ΑΕΙ θα υποστούν ένα ακόμα πλήγμα,  ενώ ιδρύματα της Περιφέρειας θα απειληθούν ακόμα και με κλείσιμο τμημάτων. Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

Στην κινητοποίηση καλεί και η ΕΛΜΕ Χανίων, με  3ωρη στάση εργασίας (11:00 – 14:00) που έχει ανακοινωθεί από την ΟΛΜΕ.

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων, καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ ως αντιδραστική τομή στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι το διαχρονικό αγκάθι στην πλήρη «απελευθέρωση της αγοράς εκπαίδευσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές.

“Για αυτό τον λόγο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ που πιέζει για την «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις επιχειρούν κάτι ανάλογο. Χρόνια τώρα, αφαιρούν κομμάτι-κομμάτι από τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση πλευρές της λειτουργίας της. Μεταπτυχιακά με πληρωμή, επαγγελματική εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με εκείνα των δημόσιων ΑΕΙ, έρευνα αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις και τον πόλεμο. Αυτό που χρόνια τώρα είναι η απαίτηση του ΣΕΒ και του κεφαλαίου στη χώρα μας, προσπαθούν να το λύσουν οριστικά”, προσθέτουν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον...

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα...

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει...

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος....