16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Χανιά: Ολοκλήρωθηκε η 1η φάση του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος κατάρτισης στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά | Φωτός

Ημερομηνία:

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) υπό το συντονισμό του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά (ΝΓΝΓ)» που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, υλοποίησε τη 1η Φάση του πρωτοποριακού  εκπαιδευτικού προγράμματος« Κατάρτισης στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ)»με σκοπό την  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας νέων από τη Κρήτη  στον τομέα των ΑΦΦ. Κατά τη φάση αυτή το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα  κατάρτισης σε δεκαπέντε νέους που επελέγησαν  στην περιοχή των Χανίων μετά από αίτηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα θέλοντας  να ασχοληθούν για πρώτη φορά ή και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Κρήτη λόγω της μεγάλης παράδοσης στη χρήση αυτών των ΑΦΦ,  με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά,αλλά και της μοναδικής της βιοποικιλότητας αποτελεί ιδανική περίπτωση εφαρμογής καινοτομιών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης  και εμπορίας των ΑΦΦ. Παρόλα αυτά, η αυθαίρετη συλλογή των φυσικών πληθυσμών τους σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο εμπόριο, έχει ως αποτέλεσμα κάποια είδη να βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης, σε πολλές περιοχές.

Το πρόγραμμα παρείχε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση με τη συμμετοχή καθηγητών  από το ΓΠΑ,  εξειδικευμένων ερευνητών από το ΜΑΙΧ και επιστημόνων από το ΓΠΑ με κύρια αντικείμενα την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία ΑΦΦ, ιδιαίτερης  σημασίας για την Κρήτη. Παρόλα τα προβλήματα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και συνάθροισης, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε  με 49 ώρες δια ζώσης θεωρητική και πρακτική εξάσκηση ενώ  και 55 ώρες εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα e- classτου ΓΠΑ  με τη υποστήριξη των δικτύων τηλεκπαίδευσης του ΓΠΑ.

Η λήξη αυτής της φάσης έγινε σε προγραμματισμένη  συνάντηση την Παρασκευή  10/7 στο ΜΑΙΧ στην με φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων και με Skype για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. κ. Γ. Μπαουράκης, η Υπεύθυνη της Δράσης του εκπαιδευτικού προγράμματος Καθηγήτρια κα Γ. Οικονόμου και ο συντονιστής της δράσης υποψήφιος Διδάκτορας κ. Α. Ασσαριωτάκης.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες  επιχειρηματικές ιδέες για πιλοτικά προϊόντα,  που σχεδίασαν και κατέθεσαν στο πλαίσιο της κατάρτισής τους, οι οποίες συνέδεαν την καινοτομία  με τη παράδοση, την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία, την ιδιαίτερη φαρμακευτική αξία και τη διατήρηση της αρωματικής/ φαρμακευτικής ποικιλότητας.   Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι  ιδέες είχαν αρκετή  ωριμότητα για δημιουργία προϊόντων με  χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών και τοπικής προέλευσης ενώ ότι παρήχθη και το πρώτο πιλοτικό προϊόν, με κατεύθυνση τη κοσμετολογία.

Επίσης, έγινε  προγραμματισμός για την επόμενη φάση και ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργίαμητρικής φυτείας από επιλεγμένα και ταυτοποιημένα  ενδημικά και αυτόχθονα είδη ΑΦΦ, σε θέσεις που θα προστατεύονται και θα διατηρούντα, ώστε να αναπαράγεται εγγυημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Το τελευταίο είναι και από  τους κύριους στόχους της δράσης των ΑΦΦ  για την πιστοποίηση του φυτικού υλικού και τη πιστοποίηση  των τελικών προϊόντων με προέλευση την Κρήτη.

Η Δράση των ΑΦΦ του προγράμματος ΝΓΝΓ και ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Μπαουράκης προσβλέπουν σε συνέχεια της συνεργασίας με το πρόγραμμα ΝΓΝΓ ,αξιοποιώντας το δυναμικό και την κατάρτιση των ωφελουμένων όπου με την υποστήριξη και άλλων φορέων (Δασαρχείο, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΛΓΟ, ΚΕΠΥΕΛ,  Περιφέρεια Κρήτης, κά) θα οδηγηθούν οι εξελίξεις για τη διάσωση την ενδημικών και τοπικών  πληθυσμών των  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης με την  ιδιαίτερη διατροφική και φαρμακευτική αξία.

Ηανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και η εξειδικευμένη κατάρτισή του,συνάδει απόλυτα με τον στόχο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» για τη δημιουργίαευκαιριώνεπιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»,το οποίο υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συντονίζεται απότο Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, επεκτείνει τη δράση του και στην Κρήτη. Προσφέρει προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και στην αιγοπροβατοτροφία, υποστηρίζοντας έτσι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων του νησιού στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...