6.8 C
Chania
Thursday, January 1, 2026

Χανιά: Πρωτοχρονιά στα μπλόκα με μήνυμα κλιμάκωσης – «Είμαστε ενωμένοι, η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση»

Ημερομηνία:

Σε κλίμα αγωνιστικής ετοιμότητας και με το βλέμμα στραμμένο στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα, υποδέχθηκαν το 2026 οι αγρότες των Χανίων. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο μπλόκο, στην περιοχή «Μεγάλα Χωράφια», δεν είχε εορταστικό χαρακτήρα, αλλά αποτέλεσε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, με τους παραγωγούς να διαμηνύουν πως η παραμονή τους στον δρόμο αποτελεί μονόδρομο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Οι αγρότες του Νομού Χανίων, συντασσόμενοι πλήρως με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο διεκδικήσεων. Το στίγμα των επόμενων κινήσεων έδωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Κώστας Λιλικάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του περιέγραψε το αδιέξοδο του πρωτογενούς τομέα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί διάσπασης του αγροτικού κινήματος και θέτοντας συγκεκριμένους όρους για την έναρξη διαλόγου.

Ραντεβού στα Μάλγαρα και Γενική Συνέλευση

Η επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων αναμένεται να κριθεί σε δύο επίπεδα: το πανελλαδικό και το τοπικό. Όπως ανακοινώθηκε, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας θα μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στα Μάλγαρα. Εκεί θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον συντονισμό των δράσεων σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο, η Ομοσπονδία απευθύνει ευρύ κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τα μέλη των διοικήσεων των αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων του νομού, σε Γενική Συνέλευση. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, στις 19:00, στον χώρο του μπλόκου.

«Δεν μένουμε στους δρόμους από χόμπι»

Ο κ. Λιλικάκης, μιλώντας στα ΜΜΕ, απέρριψε κατηγορηματικά το αφήγημα περί διχασμού των αγροτών, αντιστρέφοντας τα βέλη προς την κυβέρνηση. «Οι αγρότες της Ελλάδος είναι ενωμένοι. Αυτοί που είναι διχασμένοι και δεν ξέρουν τι λένε και τι γίνεται, είναι η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη στάση των αγροτών κατά τη διάρκεια των εορτών, διευκρίνισε ότι η μη κλιμάκωση τις προηγούμενες ημέρες έγινε σεβόμενη την ανάγκη των πολιτών να μετακινηθούν για τις γιορτές και όχι ως ένδειξη υποχώρησης. «Δεν κάνουν πίσω, γιατί δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουν στα χωριά και στα σπίτια τους. Δεν κάτσαμε από χόμπι να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στους δρόμους», τόνισε, προαναγγέλλοντας δυναμική συνέχεια από τη Δευτέρα.

Το αγκάθι του κόστους παραγωγής και οι συγκρίσεις

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων παραμένει το υψηλό κόστος παραγωγής, με κυρίαρχο αίτημα τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου στην αντλία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα τρέχοντα μέτρα, σημειώνοντας πως η επιστροφή φόρου αντιστοιχεί σε ελάχιστα ποσά (περίπου 3-4 ευρώ ανά στρέμμα ελιάς), τα οποία δεν επαρκούν ούτε για το μισό γέμισμα ενός τρακτέρ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άνιση μεταχείριση σε σχέση με άλλους κλάδους. Οι αγρότες ζητούν καθεστώς ανάλογο με αυτό των εφοπληστών και των βιομηχάνων, ενώ στηλιτεύουν την άρνηση της κυβέρνησης για κατώτατες εγγυημένες τιμές. «Λένε ότι εμποδίζεται η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός, αλλά κατώτατες εγγυημένες τιμές έχουν οι εταιρείες διοδίων, οι εταιρείες ενέργειας και οι εφοπληστές στις άγονες γραμμές», επεσήμανε ο κ. Λιλικάκης.

Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προϋπόθεση του διαλόγου

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ενισχύσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο εκπρόσωπος των αγροτών έκανε λόγο για οφειλόμενα ποσά και όχι για παροχές. Υπενθύμισε ότι οι αγρότες καταβάλλουν εισφορές (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ) και έχουν λειτουργικά έξοδα, τονίζοντας πως τα χρήματα που πιστώθηκαν —και τα οποία καλύπτουν περίπου το ήμισυ των οφειλόμενων— δεν είναι «δώρο» αλλά υποχρέωση του κράτους.

Τέλος, σχετικά με την προοπτική διαλόγου, η θέση των μπλόκων είναι σαφής: Η συζήτηση θα έχει νόημα μόνο εφόσον υπάρξει δέσμευση για λύσεις. «Τα αιτήματα έχουν σταλεί εδώ και μήνες και η κυβέρνηση τα γνωρίζει. Να δεσμευτεί ότι θα λύσει τα προβλήματα και τότε οι αγρότες, από τα 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, θα προσέλθουν στον διάλογο», κατέληξε ο κ. Λιλικάκης.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανεπιστήμια: Διαγραφή 6.429 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ολοκλήρωσαν εχθές τις διαγραφές και προωθούν στη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Σ. Βολουδάκη: Νέος χώρος φιλοξενίας μεταναστών στο Ηράκλειο – Πιθανές οι βελτιώσεις στην Αγυιά

Στη «σκακιέρα» της διπλωματίας αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας...

Ιωάννης Καποδίστριας: Πώς και γιατί δολοφονήθηκε

Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας,...