12.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Χανιά σε στεγαστική ασφυξία: Πορεία για την ακρίβεια στα ενοίκια και τη μετατροπή των κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα

Ημερομηνία:

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων: «Η πόλη δεν μας χωράει – Διεκδικούμε κοινωνική κατοικία και περιορισμό της τουριστικής χρήσης»

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στην τοπική αγορά κατοικίας το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων, το οποίο με ανακοίνωσή του στις 6 Νοεμβρίου 2025 προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κοινωνικού εκτοπισμού των μονίμων κατοίκων της πόλης.

Σχεδόν ο μισός μισθός για ένα ενοίκιο: Μια πόλη που απομακρύνει τους κατοίκους της

Όπως επισημαίνει, «το 48% των κατοίκων δίνει το μισό του μισθό για το ενοίκιο του», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ίδιου του σωματείου.

Η έλλειψη σταθερής, αξιοπρεπούς και προσιτής στέγης έχει μετατραπεί – όπως τονίζεται – σε καθημερινό αδιέξοδο για χιλιάδες ανθρώπους, καθώς «τα περισσότερα σπίτια είναι διαθέσιμα μόνο για τους χειμερινούς μήνες» και το καλοκαίρι «διατίθενται για τουριστική χρήση». Η πρακτική αυτή, σε συνδυασμό με την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και την είσοδο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (funds) στην κτηματαγορά, έχει επιδεινώσει την κρίση σε πρωτοφανή βαθμό.

Μια πόλη για λίγους; Το δίλημμα που τίθεται στη Δημοτική Αρχή

Το Σωματείο απευθύνει ευθεία πολιτική κριτική στη Δημοτική Αρχή Χανίων, καλώντας τη να απαντήσει εάν «οραματίζεται μία πόλη μόνο για λίγους και εκλεκτούς, παραδομένη στα funds και τους απρόσωπους επενδυτές». Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η διαφαινόμενη αντικατάσταση του μόνιμου πληθυσμού – εργαζομένων, γιατρών, δασκάλων – από ένα εφήμερο μοντέλο τουριστικής μονοκαλλιέργειας, το οποίο «εξορίζει» τους εργαζόμενους στα περίχωρα και μετατρέπει το κέντρο της πόλης σε «σκηνικό» αποκλειστικά για τουρίστες.

«Όλοι μας πλέον νιώθουμε ότι η πόλη αυτή δεν μας χωράει», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για στεγαστική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για κοινωνική κατοικία και περιορισμό της τουριστικής χρήσης κατοικιών στο κέντρο και την Παλιά Πόλη».

Από την κοινωνική διαπίστωση στη συλλογική διεκδίκηση

Αναγνωρίζοντας ότι οι πιέσεις στην κατοικία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς κοινωνική κινητοποίηση, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων καλεί σε μαζική πορεία για το δικαίωμα στη στέγη, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 11:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Το κάλεσμα απευθύνεται σε «σωματεία, φορείς, συλλογικότητες της πόλης, αλλά και κάθε κάτοικο των Χανίων».

Η πορεία έχει στόχο να μετατρέψει τη διαρκώς εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το στεγαστικό πρόβλημα σε συλλογική διεκδίκηση. «Από την πλευρά μας, ως κάτοικοι αυτής της πόλης, πρέπει να βάλουμε ένα φρένο και να διεκδικήσουμε συλλογικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγη για όλους. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...