Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στα Χανιά για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, το επίκεντρο της κοινωνικής διαμαρτυρίας μετατοπίζεται πλέον στις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις. Εργατικά σωματεία και φορείς της πόλης που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση την Κυριακή 1 Μαρτίου 2026, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στη νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της ελληνικής συμμετοχής στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, έναν χώρο που παραδοσιακά αποτελεί το σημείο συνάντησης των κοινωνικών διεκδικήσεων στα Χανιά. Οι διοργανωτές επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια στο κλίμα της μαζικής συμμετοχής που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, συνδέοντας τα εγχώρια ζητήματα με τους κινδύνους που απορρέουν από την περιφερειακή αστάθεια.
Το αίτημα για απεμπλοκή και το ζήτημα των βάσεων
Στην επίσημη ανακοίνωσή τους, οι φορείς καταδικάζουν τη νέα στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως «εγκληματικές». Κεντρικό σημείο της διεκδίκησης αποτελεί η απαίτηση για άμεση παύση της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτό που οι διοργανωτές περιγράφουν ως «όλεθρο», επιρρίπτοντας ιστορικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τις πολεμικές επιλογές.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται για ακόμη μια φορά η παρουσία των ξένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Το συλλαλητήριο αναμένεται να αναδείξει εκ νέου το αίτημα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, καθώς και των υπολοίπων στρατιωτικών βάσεων στην ελληνική επικράτεια, με το επιχείρημα ότι η λειτουργία τους καθιστά τη χώρα μέρος των πολεμικών συγκρούσεων.
Patriot και Φρεγάτα: Η ελληνική παρουσία στο εξωτερικό
Η διαμαρτυρία επεκτείνεται και στην παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων. Σύμφωνα με το πλαίσιο του καλέσματος, ζητείται η άμεση ανάκληση της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot που βρίσκεται ανεπτυγμένη στη Σαουδική Αραβία, καθώς και η επιστροφή της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι η παρουσία αυτών των μέσων σε εμπόλεμες ζώνες ή περιοχές υψηλής έντασης εκθέτει τη χώρα σε περιττούς κινδύνους. Οι διοργανωτές καλούν τον λαό των Χανίων να «δυναμώσει την πάλη του», μετατρέποντας τη δυσαρέσκεια σε οργανωμένη πίεση προς την πολιτική ηγεσία.



