Δύο χρόνια από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων διοργανώνει μουσική εκδήλωση μνήμης και αντίστασης – Κάλεσμα για ειρήνη, δικαιοσύνη και κλείσιμο της βάσης της Σούδας.
Μια συναυλία αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, με τίτλο «Ένα τραγούδι για τη Γάζα», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Γιαλί Τζαμί των Χανίων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Παγκρήτια Επιτροπή κατά των Βάσεων και της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Καλλιτέχνες της περιοχής θα ενώσουν τις φωνές τους σε ένα μουσικό κάλεσμα υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού, σε μια βραδιά που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «δεν είναι απλώς συναυλία, αλλά μια πράξη αντίστασης και ανθρωπιάς».
Δύο χρόνια γενοκτονίας στη Γάζα
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αναφέρεται στα δύο χρόνια που συμπληρώνονται από την έναρξη της μαζικής ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «το μεγαλύτερο έγκλημα του 21ου αιώνα».
«Δύο χρόνια από τότε που το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εκτοπισμού και εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού», σημειώνει το Σωματείο.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σφοδρούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς, καταστροφή κρίσιμων υποδομών, καθώς και για αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που οδηγεί «σχεδιασμένα στη λιμοκτονία».
«Οι νεκροί ξεπερνούν τις 65.000, οι τραυματίες φτάνουν τους 165.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ξεριζωμένοι», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
«Καμία σιωπή μπροστά στο έγκλημα»
Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων δηλώνει «αμέριστη αλληλεγγύη στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό» και καλεί κάθε εργαζόμενο και πολίτη να σταθεί στο πλευρό του, καταδικάζοντας τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ:
«Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπά μπροστά στο έγκλημα που εξακολουθεί να συντελείται, παρά τις τελευταίες εξελίξεις που επιχειρούν μια ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο και παγιώνουν τα τετελεσμένα του πολέμου».
Το Σωματείο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί «στηρίζει την ισραηλινή βαρβαρότητα, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε.».
Κάλεσμα για ειρήνη και απεμπλοκή της Ελλάδας
Η ανακοίνωση προχωρά σε ένα ευρύτερο κάλεσμα για ενίσχυση της λαϊκής συσπείρωσης ενάντια στους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς:
«Είμαστε με το μέρος των λαών στην κοινή πάλη για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με τον λαό στο τιμόνι της χώρας».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βάση της Σούδας, την οποία το Σωματείο θεωρεί «σύμβολο εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής»
«Καλούμε σε δυνάμωμα της πιο πλατιάς συσπείρωσης για να κλείσει η βάση της Σούδας, όπως και κάθε άλλη στην Ελλάδα, και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Είναι απαίτηση των καιρών που δεν περιμένουν».
Από το τραγούδι στην πολιτική πράξη
Η συναυλία «Ένα τραγούδι για τη Γάζα» δεν περιορίζεται στο καλλιτεχνικό της μήνυμα. Σύμφωνα με το κάλεσμα, συνδέει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους με τον αγώνα για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αλληλένδετες:
«Να συνδυάσουμε τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας τα εργατικά – λαϊκά αιτήματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες».
Τα αιτήματα του κινήματος αλληλεγγύης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διοργανωτές θα διατυπώσουν συγκεκριμένα πολιτικά αιτήματα, ανάμεσά τους:
-
Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
-
Άμεση υλοποίηση της απόφασης της ελληνικής Βουλής του 2015 για την αναγνώριση της Παλαιστίνης.
-
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.
-
Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην ελληνική επικράτεια.
-
Καμία συνεργασία με το «κράτος-δολοφόνο» του Ισραήλ.
-
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – κεντρικό σύνθημα της βραδιάς.
«Ένα τραγούδι για τη Γάζα» – μια φωνή που δεν σιωπά
Η συναυλία στο Γιαλί Τζαμί φιλοδοξεί να γίνει φωνή διαμαρτυρίας αλλά και ελπίδας, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και αντίστασης από την Κρήτη μέχρι τη Γάζα.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η μουσική ενώνει τους λαούς απέναντι στη βία και την αδικία, και κάθε τραγούδι που θα ακουστεί την Κυριακή θα είναι ύμνος ζωής απέναντι στην καταστροφή.
Το ξέρουμε…
Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.
Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:
- - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
- - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



