22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Χανιά: Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια και στις Ιδιωτικοποιήσεις

Ημερομηνία:

Ανοιχτή σύσκεψη Συντονισμού σε χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/10 στο Εργατικό Κέντρο, ύστερα κι από σχετικό δημόσιο κάλεσμα. (1) Συμμετείχαν ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι από διάφορους χώρους (δάσκαλοι, καθηγητές, ΕΡΑ, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) που συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε τον αγώνα ενάντια στα ξεπουλήματα και στο μνημόνιο όλοι μαζί, οργανώνοντας ο καθένας το χώρο δουλειάς του σε συντονισμό με τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους γιατί κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι μόνος του, είτε έχει σωματείο είτε όχι, είτε τον καλύπτει το σωματείο του, είτε όχι, είτε δουλεύει στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα.

Οι εισηγήτριες, μέλη του Συντονισμού, Δώρα Κιντή (ΕΛΜΕ Χανίων) και Μαρία Καλιτσουνάκη (εργαζόμενη στον επισιτισμό) ξεκίνησαν παρουσιάζοντας την παρούσα πολιτική συγκυρία, την καταστροφή που θα επιφέρει στα εργατικά στρώματα το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πολιτικό αδιέξοδο που έχει φτάσει η κυβέρνηση ενώ συνέχισαν με την αναγκαιότητα ο συντονισμός να απλωθεί όπου υπάρχουν εργαζόμενοι. Οι όροι αυτής της μάχης, όπως δήλωσαν, αυτή τη φορά, είναι υπέρ μας περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο. Η σχεδόν ταυτόχρονη μετατροπή του ηχηρού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ» και η ψήφιση του τρίτου μνημονίου μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, επισφράγισαν την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαίωσαν τις πολιτικές επιλογές του. Στόχος του Συντονισμού, παρατήρησαν, είναι να αναγκάσουμε τις ηγεσίες να βγουν σε απεργίες διαρκείας, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα σωματεία –έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκλογικές διαδικασίες σε αρκετούς χώρους εργασίας– και να συνεχίσουμε δυναμικά ενάντια σε μνημόνια και ξεπουλήματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, όπου παρουσιάστηκαν παραδείγματα από το πώς οργανώνουν οι διάφοροι χώροι την απεργιακή τους δράση αλλά και ιδέες για το πώς ο συντονισμός μπορεί να κάνει διακριτή την παρουσία του και με αφορμή την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Με το τέλος της συνεδρίασης, οργανώθηκε ένα πρώτο πρόγραμμα δράσεων και εξορμήσεων του Συντονισμού σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε λίστα επαφών με ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και mail η οποία θα ανανεώνεται συνεχώς ενώ θα κυκλοφόρησε κείμενο με τις θέσεις του Συντονισμού που μοιράστηκε μαζικά σε διάφορους χώρους.

Γι’ αυτή την εβδομάδα ο Συντονισμός ακολούθησε ένα πρώτο πρόγραμμα εξορμήσεων, ξεκινώντας με παρεμβάσεις στον ΟΤΕ, στην ΕΡΑ, σε Τράπεζες στο κέντρο των Χανίων και σούπερ μάρκετ, ενώ την Τετάρτη 4/11 αντιπροσωπεία του Συντονισμού εξέφρασε την συμπαράστασή της στην κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων από τους εργαζόμενους του Δήμου κι ύστερα από την απόφαση που έλαβε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από την Δευτέρα θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ειρηναίος Μαράκης

27 εργαζόμενοι και προσωπικότητες των Χανίων καλούν σε συντονισμό των δράσεων ενάντια στα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις, ΑτΚ (29/10/2015)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...