14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Χανιά: Το δικό της σπίτι αποκτά η Πρόνοια στην πόλη

Ημερομηνία:

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου υπηρεσιών πρόνοιας στα Χανιά, καθώς η αρμόδια οικονομική επιτροπή του δήμου Χανίων ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού γιά την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται.

Το κτήριο των υπηρεσιών πρόνοιας δημιουργείται στην πόλη με στόχο να στεγάσει δομές και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση αστέγων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οι υπηρεσίες θα στεγαστούν σε χώρο που ανήκει στον δήμο και βρίσκεται στην περιοχή της Ρεγγίνας.

Ειδικότερα στοn σχεδιασμό είναι, το κτήριο αυτό να φιλοξενήσει τις διοικητικές υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου, το Κέντρο Κοινότητας, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Πλυντήριο, αστέγους καθώς και δομή ημερήσιας φροντίδας αστέγων.

«Στόχος μας είναι η ολιστική προσέγγιση των λειτουργιών των δομών πρόνοιας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας ενιαίος συντονισμός στον κρίσιμο τομέα της πρόνοιας», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ , η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη.

Ακόμη μία δομή σε χώρο του παλαιού νοσοκομείου

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες και για την ανέγερση δομής που θα στεγάσει Βρεφονηπιακό Σταθμό δυναμικότητας 48 βρεφών και 62 νηπίων και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δυναμικότητας 25 ατόμων, άνω θα παρέχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε αστέγους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το κτίριο πρόνοιας θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του δήμου συνολικής έκτασης 9.273,65 τμ. το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος Υγείας και Πρόνοιας, με διακριτό διαχωρισμό των δύο χρήσεων.

Στο τμήμα έκτασης 5.848,41 τμ -χώρος Υγείας- έχει ήδη ανεγερθεί και λειτουργεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου συνολικής δόμησης 1.127,54 τμ. Στο υπολειπόμενο τμήμα -χώρος Πρόνοιας- των 3.424,24 τμ. θα ανεγερθεί το κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού και ΚΗΦΗ.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, ο βιοκλιματικός χαρακτήρας θεωρείται ως απαραίτητη παράμετρος του συνολικού σχεδιασμού. Η επιλογή σύγχρονων και ανθεκτικών υλικών και τρόπων δόμησης, με τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης, αποτελούν βασικές απαιτήσεις του έργου. Το σύνολο των ανωτέρω προϋποθέσεων στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής και η σχέση των χώρων με το εξωτερικό περιβάλλον καθώς η δραστηριότητα είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίθρια/ημιυπαίθρια. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον εξοπλισμό τόσο των κτιρίων όσο και του περιβάλλοντα χώρου και του πάρκου γειτονιάς».

Σήμερα πολλές από τις υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου Χανίων στεγάζονται σε χώρους που ο δήμος μισθώνει από ιδιώτες με μεγάλο κόστος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός. Η κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου θα απαλλάξει τον δήμο από μέρος των εξόδων για μισθώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...