14.8 C
Chania
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου, 2026

Χανιά: Φώναξαν “ΟΧΙ” στην παρουσία του USS Gerald R. Ford και της εμπλοκής σε πόλεμο με το Ιράν | Φωτός

Ημερομηνία:

Με μαζική συμμετοχή και κεντρικό σύνθημα την αποτροπή της μετατροπής της Κρήτης σε πολεμικό προγεφύρωμα, οι κάτοικοι των Χανίων πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση την Τρίτη, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford στη Σούδα.

Η διαδήλωση, η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, φορείς και σωματεία, ανέδειξε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις για την ασφάλεια του νησιού.

Η Σούδα ως «ορμητήριο» και οι ανησυχίες για αντίποινα

Ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, έθεσε το πολιτικό και στρατηγικό πλαίσιο της κινητοποίησης. Όπως τόνισε, η βάση της Σούδας λειτουργεί συστηματικά από το 2003 ως «δύναμη πυρός» για επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας τον φόβο ότι ο λαός της Κρήτης στοχοποιείται άμεσα.

«Το κίνημα ειρήνης και τα μαζικά σωματεία διαδηλώνουν ενάντια στη μετατροπή της Κρήτης, για άλλη μία φορά, σε ορμητήριο ενός άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου», δήλωσε ο κ. Παπαδομανωλάκης. Παράλληλα, υπενθύμισε τις προειδοποιήσεις Ιρανών αξιωματούχων σχετικά με τις βάσεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της χώρας τους, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται η συγκέντρωση πρωτοφανούς δύναμης πυρός στην περιοχή.

Η διαδρομή της πορείας και η στάση των Αμερικανών

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών στην Πλατεία Αγοράς, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι διαδηλωτές διέσχισαν την οδό προς το «Πανελλήνιο», συνέχισαν περνώντας μπροστά από το Δημαρχείο Χανίων και κατέληξαν και πάλι στην περιοχή της Αγοράς, όπου η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά την ένταση των συνθημάτων, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια της πορείας, αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολίτες που βρίσκονταν στην πόλη παρακολούθησαν τη διαδήλωση, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα για να καταγράψουν στιγμιότυπα από το πέρασμα των διαδηλωτών.

Γεωπολιτικές προεκτάσεις και το αίτημα της απεμπλοκής

Η κινητοποίηση στα Χανιά δεν αποτελεί μια μεμονωμένη τοπική αντίδραση, αλλά αντανακλά μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την παροχή «γης και ύδατος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στις αμερικανικές δυνάμεις.

Η παρουσία του USS Gerald R. Ford θεωρείται από τους διοργανωτές ως προοίμιο μιας πιθανής επίθεσης κατά του Ιράν, γεγονός που θέτει την Ελλάδα σε θέση άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τα Χανιά σε κατάσταση επαγρύπνησης, με το αντιπολεμικό κίνημα να ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο που οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Καταγγελίες για πώληση πάγου αντί για θαλασσινά

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προειδοποιεί για απάτες με κατεψυγμένα θαλασσινά. Οδηγίες για το νόμιμο βάρος, τον επίπαγο και τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Η Κρήτη ανάμεσα στους κορυφαίους -και πιο ακριβούς- ταξιδιωτικούς προορισμούς των Γερμανών το 2026

Τα ελληνικά νησιά αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς...