21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χαρδούβελης: Δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος κι αν έρθει επάνω

Ημερομηνία:

Για μια περίοδο προσαρμογής -από 6 μήνες έώς 1 χρόνο- μέχρι να υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

 

Μιλώντας στην εκπομπή “Ανατροπή” στο Mega, τόνισε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει “έξοδος από το μνημόνιο”. Δεν θα μας τραβούν από το αυτί από την 1η Ιανουαρίου. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε. Θα έχουμε μία νέα σχέση με τους Ευρωπαίους. Θα είναι μία διαφορετική σχέση που θα είναι αντιληπτή και στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Η νέα σχέση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης» είπε και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς θα είναι παρατηρητής».

Δήλωσε πως «ελπίζουμε πριν από τη προεδρική εκλογή να έχουμε τη συμφωνία για το Μνημόνιο και το χρέος. Θα το θέλαμε. Αλλά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Είναι δύο αυτοί που χορεύουν ταγκό. Ίσως και τρεις».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις καταθέσεις του, είπε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε. Η μεγαλύτερη προστασία των stress tests είναι η προστασία στις καταθέσεις. Ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να προστατεύσουν τις καταθέσεις».

Και πρόσθεσε: «Άρα εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος και εάν έρθει επάνω».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bimS3YyYKj0″]

Τρόικα

Ερωτηθείς για την ημερομηνία επανόδου της τρόικας, είπε πως «όπου να ‘ναι έρχονται, ελπίζω σε μερικές ημέρες. Καμία κόντρα δεν υπάρχει, είναι πολύ αγαστή η σχέση. Τώρα οι δανειστές είναι πιο κοντά στα χνώτα μας».

Επισήμανε ότι «η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα».

Έκανε λόγο για μία «συνετή και καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, έχεις ένα δίκτυ ασφαλείας εάν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LgAmR96f7S8″]

Δημόσιο χρέος

Ειδικά για το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις της κυβέρνησης.

«Το μέλημά μας είναι το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα. Τότε θα δείτε ότι η αγορά θα αναθαρρήσει και τα spreads θα μειώνονται και τα υπόλοιπα κόμματα θα προστρέξουν στη γραμμή της κυβέρνησης. Και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη δική μας γραμμή. Η αργοπορία και η κάθε καθυστέρηση έχει κόστος», είπε.

"google ad"

«Το 2008 ήμουν ο μόνος Έλληνας οικονομολόγος, που είχα πει ξεκάθαρα “προσδεθείτε έρχεται μια 7ετία στασιμότητας”. Το είχα προβλέψει. Τώρα με μεγαλύτερη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα δούμε την ανάπτυξη. Και του χρόνου θα δούμε μια μικρή αύξηση και στο καθαρό εισόδημα των πολιτών. Πρέπει να φύγει, όμως, η τροχοπέδη της αβεβαιότητας».

Ερωτηθείς για την πολιτική αβεβαιότητα, δήλωσε ότι «δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές, γιατί χαλάνε το κλίμα. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα διαλύσουμε όλα τώρα». Προέβλεψε δε, ότι «όταν η αβεβαιότητα θα φύγει τον Φεβρουάριο, τότε θα δείτε το Χρηματιστήριο να ανεβαίνει και τα spreads των ομολόγων να πέφτουν».

Φορολογική πολιτική

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την προ μηνών δήλωσή του ότι «έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας», είπε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Η “δόση αυθαιρεσίας” είναι ότι αγόρασα το διαμέρισμα, χωρίς να ξέρω ότι θα μπει ο φόρος, χωρίς να ξέρω ότι θα υπάρχει ύφεση. Τον επιβάλαμε ξαφνικά, και σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί υπάρχει ύφεση».

Για πιθανές μειώσεις των φόρων, ανέφερε ότι «εάν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5%, 4%, θα έχουμε το περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και αυτές θα είναι στοχευμένες».

Για τη φοροδιαφυγή, είπε ότι το κράτος στο παρελθόν ήταν ανίκανο να την αντιμετωπίσει.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=QK056bmwGOg”]

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το πρόγραμμα του είχε πολλά ωραία πράγματα. Με την έννοια, ότι αν μπορούσε να φτιάξει την οικονομία μόνο μοιράζοντας χρήμα, τότε θα ήταν όλα πολύ ωραία. Αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργούσαμε τεράστια ελλείμματα και χρήματα δεν υπάρχουν».

πηγή: nooz.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...