14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Χιλιάδες» διεθνώς κατατάχθηκαν στον ISIS

Ημερομηνία:

Χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές μετέβησαν τα τελευταία χρόνια στη Συρία και το Ιράκ ώστε να πολεμήσουν στις τάξεις οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ την οποία επικαλείται ο Guardian. Ειδικότερα, περίπου 15.000 ξένοι τζιχαντιστές από 80 χώρες πήγαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν με την έκθεση να κάνει λόγο για “πρωτοφανή” αριθμό. Η έκθεση αποδίδει την αύξηση αυτή στην αποδυνάμωση της Αλ Κάιντα, υπογραμμίζοντας ότι ο “σκληρός πυρήνας” της εξτρεμιστικής οργάνωσης “παραμένει αδύνατος”.

Συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ που παρακολουθεί τη δράση της Αλ Κάιντα.

Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος που μπορεί να ελλοχεύει όταν οι εν λόγω τζιχαντιστές επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, μια απειλή που ώθησε χώρες όπως η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία, να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν τον εντοπισμό τους και θα εμποδίσουν την αναχώρησή τους για το Ιράκ και τη Συρία.

Νέα θηριωδία

Τουλάχιστον 220 είναι οι σοροί που βρέθηκαν σε δύο μαζικούς τάφους στο Ιράκ. Πρόκειται για σουνίτες Ιρακινούς που εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για άνδρες που εκτελέστηκαν σε αντίποινα για την αντίσταση των μελών μιας φυλής στην κατάληψη εδαφών δυτικά της Βαγδάτης.

Οι σοροί δεκάδων από τα περίπου 300 μέλη της σουνιτικής φυλής Άλμπου Νιμρ που απήγαγαν οι ένοπλοι του ΙΚ βρέθηκαν σε δύο μαζικούς τάφους την Πέμπτη. Οι άνδρες, που ήταν από 18 ως 55 ετών, είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής ή από μικρή απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι σοροί 70 και πλέον μελών της φυλής Άλμπου Νιμρ βρέθηκαν εγκαταλελειμμένες κοντά στην πόλη Χιτ της επαρχίας Άνμπαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν, τα περισσότερα θύματα ήταν αστυνομικοί ή μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας που πολεμά εναντίον του ΙΚ, της Σάχουα («Έγερση»).

«Νωρίς σήμερα το πρωί βρήκαμε αυτές τις σορούς και ορισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους μας είπαν ότι ‘οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν στη Σάχουα, η οποία πολεμά εναντίον των αδελφών σας του ΙΚ, και αυτή είναι η τιμωρία όποιου πολεμάει εναντίον του ΙΚ’», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Οι αντάρτες είχαν διατάξει τους άνδρες της φυλής να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να πάνε στη Χιτ, 130 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι επρόκειτο να τους εγγυηθούν «ασφαλή διέλευση», ανέφεραν μέλη των φυλών. Κατόπιν τους αιχμαλώτισαν και τους εκτέλεσαν.

Ένας μαζικός τάφος κοντά στην πόλη Ράμαντι, επίσης στην επαρχία Άνμπαρ, περιείχε 150 πτώματα μελών της ίδιας φυλής, σύμφωνα με στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Σάχουα είχε ιδρυθεί με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να πολεμήσει εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ιράκ την περίοδο 2006-2007.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ