14.8 C
Chania
Friday, December 19, 2025

Χρέη στους δήμους: Συζητείται παράταση για τη ρυθμιση των χρεών

Ημερομηνία:

Περισσότερο χρόνο φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουν οι οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, αλλά οι πιέσεις που υπάρχουν από πολλούς Δήμους λόγω του όγκου των αιτημάτων και του μεγέθους των χρεών (φθάνουν τα 3,6 δισεκ. ευρώ), οδηγούν σε σενάρια εξάμηνης παράτασης της ρύθμισης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ το πρόβλημα της διαχείρισης των υποθέσεων, επιτείνεται από την έλλειψη βασικών υποδομών σε πολλούς Δήμους, όπως η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κωδικών RF ή της υπηρεσίας IRIS, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία για τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, όπου οι καρτέλες οφειλετών ξεπερνούν τις 200.000, αντικατοπτρίζοντας το βάρος που σηκώνουν οι δημοτικές υπηρεσίες σε μεγάλους πληθυσμιακά Δήμους.

Η ισχύουσα ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με κατώτατο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική ελάφρυνση, με «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων από 75% έως 95% για τους ευάλωτους οικονομικά οφειλέτες.

Επιπλέον, για όσους έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, παρέχοντας ένα ακόμη εργαλείο για τη διευθέτηση των χρεών.

Η παράταση της ρύθμισης, εφόσον αποφασιστεί, εκτιμάται ότι θα προσφέρει ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες, ενώ θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στους δήμους να οργανώσουν καλύτερα τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, περιορίζοντας τις πιέσεις στις υπηρεσίες τους.

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ: “Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού”

Η Γάζα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λιμού, όπως...

Στη δημοσιότητα βγαίνουν τα αρχεία Έπσταϊν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ

Σήμερα, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, αναμένεται η δημοσίευση των πολυαναμενόμενων αρχείων...

Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών έξω από το εξοχικό του Μακρόν: Άφησαν κοπριά κι ένα… φέρετρο

Στο στόχαστρο των γάλλων αγροτών που επίσης βρίσκονται στους...