19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος: Η μεγάλη κομπίνα των παρόχων με τις “ευλογίες του νόμου” που εκτοξεύει τις τιμές

Ημερομηνία:

Ούτε στα όνειρά τους, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, δεν περίμεναν τόσο ασύλληπτα κέρδη, εξ αιτίας της νομοθεσίας (ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο) που τους δίνει την δυνατότητα να χρεώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα με την πιο ακριβή τιμή από τις πηγές που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα έχουν τις δικές τους πηγές παραγωγής ρεύματος. Οι πηγές αυτές είναι:

-ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) όπως ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά), αιολική ενέργεια (ανεμογεννήτριες), παλιρροϊκή ενέργεια και ενέργεια κυμάτων (θαλάσσια πάρκα), υδραυλική ενέργεια (υδροηλεκτρικοί σταθμοί), γεωθερμική ενέργεια κ.ά.

-Ντηζελομηχανές (με καύσιμο το πετρέλαιο, παράγουν ρεύμα).

-Λιγνίτης

-Φυσικό αέριο.

Αντί λοιπόν να βγαίνει μεσοσταθμικά το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις παραπάνω πηγές παραγωγής και σύμφωνα με το αναλογικό ποσοστό των πηγών που παράγεται το ρεύμα (π.χ. ΑΠΕ 30%, ντήζελ 20%, λιγνίτης 15% και φυσικό αέριο 35%), η χρέωση γίνεται σύμφωνα με την πιο ακριβή τιμή της πηγής παραγωγής, που είναι το φυσικό αέριο!

Αυτή η απίστευτη κομπίνα με τις “ευλογίες” του πρόσφατου νόμου 4951 ΦΕΚ 129/Α 4-7-2022 έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και έχει γονατίσει οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σχετικά για το θέμα μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις χρεώσεις “αισχροκέρδεια” των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, σε βάρος των καταναλωτών.

Η υπόθεση της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά, σε όλη την ΕΕ, αφού η πλειοψηφία των πολιτών αναρωτιέται “πώς θα βγάλει τον χειμώνα που έρχεται”.

Ήδη τα εργατικά συνδικάτα σε πολλές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία) άρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών λόγω της μεγάλης ακρίβειας στην ενέργεια.

Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο από την στιγμή που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, ανακοίνωσε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει πλαφόν στην ενέργεια στην ΕΕ και αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, η Ρωσία διεμήνυσε διά του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ ότι “αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή πετρελαίου η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο στις χώρες που θα το επιβάλλουν”.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είναι, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις άνευ προηγουμένου χρεώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, παρά τις όποιες επιδοτήσεις παρέχει η κυβέρνηση.

"google ad"

Ο χειμώνας που έρχεται θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτών στο σκληρό “μπρα ντε φερ” μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, για τις κυρώσεις της πρώτης και το πολύτιμο πετρέλαιο και φυσικό αέριο της δεύτερης.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...