19.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

“Χρειάζεται επαγρύπνηση”: Ο Aντώνης Μπαλωμενάκης για την αναφορά περί μεταφοράς προσφύγων από Γερμανία στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Κείμενη ανέρτησε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης σχετικά με την αναφορά του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά περί μεταφοράς χιλιάδων προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη.

Στο κείμενό του ο κ. Μπαλωμενάκης τονίζει ότι το ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙΙ που συνυπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δίνει αυτή τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Γερμανία αλλά αφορά μόνο όσους έχουν ζητήσει άσυλο. Όμως, λόγω της έκρηξης του προσφυγικού, το τελευταίο διάστημα, με σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μία άτυπη εξαίρεση της Ελλάδας.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αυτή η άτυπη εξαίρεση θα κρατήσει για πάντα.  Γι’ αυτό, ο βουλευτής Χανίων τονίζει ότι χρειάζεται “επαγρύπνση και προπαντός ομοψυχία”.

Όπως λέει:

“Δεν χωρούν εδώ φτηνά μικροκομματικά κόλπα και δηλώσεις εντυπωσιασμού”

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Με αφορμή μια πληροφορία από τον ευρωβουλευτή κ. Μαριά, ξεσηκώθηκε θόρυβος ότι χιλιάδες προσφύγων θα μεταφερθούν στην Κρήτη από τη Γερμανία. Χρειάζεται να πούμε ένα-δυο πράγματα γιαυτήν την πληροφορία,

(Α) Κατ’ αρχήν μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ασύμβατη με το πνεύμα του «ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙΙ», που με ελαφρότητα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «κατάπιαν» αμάσητο χωρίς ούτε για την τιμή των όπλων να αντιδράσουν.

(Β) Το Δουβλίνο ΙΙΙ:

-Αφορά μόνο όσους έχουν ζητήσει άσυλο.

-Καθορίζει ότι η χώρα εισόδου είναι υποχρεωμένη να εξετάσει εάν το αίτημα για άσυλο είναι ή όχι νόμιμο.

– Δεν τυγχάνει σήμερα εφαρμογής , αφού λόγω της έκρηξης του μεταναστευτικού, το 2014 έγινε «σύσταση» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ης Ολομέλειας Ε.Κ. «να μην εφαρμόζουν πάντοτε την επαναπροώθηση στην πρώτη χώρα » . Φυσικά μια σύσταση δεν είναι νομικά δεσμευτική.

– η «σύσταση» ωστόσο έχει ως τώρα οδηγήσει στην ΑΤΥΠΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

(Γ) Αν οι χώρες-οδηγοί στην ΕΕ αποφασίσουν να επανενεργοποιήσουν τη ρήτρα επαναπροώθησης, θα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη. Θα είναι ανατροπή του modus Vivendi, με το οποίο πορεύτηκαν ως τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες . Θα δικαιώσει τον απροκάλυπτο ρατσισμό των χωρών του Βίζεγκραντ. Θα οδηγήσει άμεσα στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα μέτωπο νοτίων κυρίως χωρών για επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης.

Προς το παρόν μένουμε στη διάψευση της Κυβέρνησης ότι της έχει ανακοινωθεί τέτοια γερμανική πρόθεση. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση και προ παντός ομοψυχία. Δεν χωρούν εδώ φτηνά μικροκομματικά κόλπα και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ