16.7 C
Chania
Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026

Χρηματοδότηση 1,85 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για αποκατάσταση στο «Μέγαρο της Βασίλισσας» και αναβάθμιση των διαδρομών στο Ανάκτορο της Κνωσού

Ημερομηνία:

Την ένταξη της πράξης «Αποκατάσταση – ανάδειξη ανακτόρου Κνωσού, φάση Ε’ «Μέγαρο Βασίλισσας και Διαδρομές επισκεπτών» στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 1,85 εκατομμυρίου ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του μεγαλύτερου και σημαντικότερου ανακτόρου της μινωικής Κρήτης

Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 1.855.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκεται το «Μέγαρο της Βασίλισσας», ένας από τους πλέον δημοφιλείς και επισκέψιμους χώρους του ανακτόρου, όπου θα πραγματοποιηθούν εκτενείς εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καθολική προσβασιμότητα του μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η βελτίωση των υφιστάμενων διαδρόμων περιήγησης, καθώς και η διαμόρφωση νέας πορείας επισκεπτών ειδικά σχεδιασμένης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), η οποία θα συνδέει την «Κεντρική αυλή» με τη «Δυτική αυλή» και θα καταλήγει στο «Θέατρο» του ανακτόρου.

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε τη συντήρηση ενός εμβληματικού μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας, και ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε ουσιαστικά την εμπειρία των χιλιάδων επισκεπτών στο Ανάκτορο της Κνωσού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην απρόσκοπτη προσβασιμότητα, διαμορφώνοντας νέες διαδρομές που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες περιήγησης για τα Άτομα με Αναπηρία. Αξιοποιώντας τους πόρους του Προγράμματος “Κρήτη 2021-2027”, προστατεύουμε την ιστορία μας και παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ένα μνημείο ασφαλές, πλήρως προσβάσιμο και αντάξιο του σπουδαίου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας».

Το έργο υλοποιείται μέσα από πέντε διακριτά υποέργα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Στο «Μέγαρο της Βασίλισσας» προβλέπονται εργασίες συντήρησης και στατικής ενίσχυσης λιθοδομών, όπως αρμολογήματα, συντήρηση λίθων, κονιαμάτων και αντιγράφων τοιχογραφιών αναστήλωσης Evans, καθώς και αντικατάσταση υαλοπινάκων. Παράλληλα, θα προχωρήσει η προμήθεια υλικών και η διαμόρφωση νέων διαδρομών επισκεπτών με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ, μαζί με τη βελτίωση της δαπεδόστρωσης στους υφιστάμενους διαδρόμους.

Για τη στατική ενίσχυση των τοιχοποιιών προβλέπεται η προμήθεια απαραίτητων οικοδομικών υλικών και μεταλλικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων αγκυρίων και δοκών. Η αποκατάσταση του δώματος του «Μεγάρου της Βασίλισσας» περιλαμβάνει καθαίρεση του υφιστάμενου, υποστύλωση, ανακατασκευή θολίσκων και τοιχοποιίας, στεγάνωση και τοποθέτηση στεγάστρου προστασίας.

Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις, θα τοποθετηθούν δίγλωσσες πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης, με περιεχόμενο σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με προβλήματα όρασης. Δικαιούχοι του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2029.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή: Προσπάθεια εξαπάτησης επιχειρηματιών από επιτήδειους με δήθεν ιδιότητα ελεγκτών στην Περιφέρεια Χανίων

Η Περιφέρεια Χανίων προειδοποιεί για επιτήδειους που προσποιούνται τους ελεγκτές υγείας. Ζητούν επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας και ενημέρωση της Αστυνομίας.

Στις Βρυξέλλες το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης για τη συνάντηση των κέντρων ενημέρωσης της ΕΕ

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε στη συνάντηση όλων των κέντρων Europe Direct της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών.

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικής στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Κρήτης Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή. Συζητήθηκαν θέματα πολιτικής προστασίας και προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο.