Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή και ειδικά για τα κορυφαία στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τα κόμματα της ακροδεξιάς στη χώρα, καθώς πλέον η Χρυσή Αυγή φέρει και επισήμως τη στάμπα της νεοναζιστικής συμμορίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών πηγών στο Reader.gr, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να μην εκτίσουν ποινή φυλάκισης, ιδίως όσοι έχουν κηρυχθεί ένοχοι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ήτοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, με το πλαίσιο ποινής να φτάνει ως και τα 15 έτη. Παράλληλα, αυστηρές ποινές προβλέπονται και για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, για την οποί καταδικάστηκαν άλλοι 11 πρώην βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων της Ελένης Ζαρούλια, του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, του Νίκου Μίχου, του Νίκου Κούζηλου κ.α.

Είναι σαφές ότι η Χρυσή Αυγή, ως πολιτικό κόμμα, παίρνει…την κατηφόρα, αν και ήδη, από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 και εντεύθεν, είχαν ξεκινήσει οι διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της οργάνωσης. Η αποτυχία επανεκλογής για πρώτη φορά μετά το 2012 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του κόμματος. Πριν από έναν χρόνο, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός παραιτήθηκε από το κόμμα και πήρε μαζί του πλειάδα στελεχών, μαζί και τους πρώην βουλευτές Κούζηλο, Γερμενή και Ηλιόπουλο, ιδρύοντας τον σχηματισμό «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» που απαρτίζεται από πρώην χρυσαυγίτες. Μάλιστα, το κόμμα έχει μείνει χωρίς καν ευρωβουλευτές, καθώς και ο έτερος εκλεγείς, ο Θανάσης Κωνσταντίνου, έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Άλλο μεγάλο πλήγμα, βεβαίως, ήταν και η αποχώρηση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος στις αρχές του καλοκαιριού δημιούργησε το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα», επενδύοντας στο προσωπικό του brand στον ακροδεξιό χώρο. Με κράμα ορισμένα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως αυτοδιοικητικοί και ο πρώην ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ο.κ. ο Κασιδιάρης αποφάσισε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το κενό που φαινόταν πως αφήνει η Χρυσή Αυγή.

Σημεία της πλήρους απαξίωσης της οργανωτικής δομής της Χρυσής Αυγής είναι η αδυναμία του κόμματος να διατηρήσει τα γραφεία του επί της λεωφόρου Μεσογείων, με αποτέλεσμα την επιστροφή στα «φτωχικά» γραφεία της οδού Δηλιγιάννη, στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, η ιστοσελίδα της οργάνωσης είχε πέσει επί μακρόν, ενώ ακόμα παραμένει σε έκδοση η κομματική εφημερίδα «Χρυσή Αυγή», με ελάχιστο τιράζ και κυκλοφορία. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος διατηρεί πέριξ του έναν στενό κύκλο ανθρώπων και συνεργατών, με κεντρικό πρόσωπο τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια, ενώ στην εξίσωση παραμένει και ο Μιχάλης Αρβανίτης, επί σειρά ετών βουλετής Αχαϊας και εκ των θεωρητικών της οργάνωσης.

Δημοσκοπική εξαΰλωση

Άκρως ενδιαφέροντα, πάντως, ως προς τη δημοσκοπική απήχηση τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και του κόμματος Κασιδιάρη είναι ορισμένα δημοσκοπικά ευρήματα. Κορυφαίος δημοσκόπος αναφέρει στο reader.gr ότι στις μετρήσεις του «η Χρυσή Αυγή ακολουθούσε σταθερά πτωτική τάση σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ευρισκόμενη κάτω από την περιοχή του 1%». Πρόκειται για ποσοστό που η Χρυσή Αυγή έχει να καταγράψει από την εποχή του 2011! Ο ίδιος δημοσκόπος, παράλληλα, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες και μια κάμψη του αρχικού ισχνού ενδιαφέροντος για το κόμμα Κασιδιάρη, το οποίο κινείτο στην περιοχή του 1% και πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Άλλος δημοσκόπος, πάντως, παρατηρεί ότι το κόμμα Κασιδιάρη ήταν το μόνο που διατηρούσε μια δημοσκοπική ικμάδα τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς, βεβαίως, κάποια προοπτική υπέρβασης σε αυτή τη φάση. Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες, ούτε αθροιστικά η Χρυσή Αυγή και το κόμμα Κασιδιάρη δεν θα έπιαναν τον πήχη του 3% στις μετρήσεις σχεδόν όλων των μεγάλων εταιριών.

Τι θα γίνει τώρα

Από εδώ και πέρα, βεβαίως, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Έμπειρος πολιτικός αναλυτής, πάντως, θεωρεί σχεδόν απίθανο να τονωθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα κόμματα, ενώ έχει επέλθει ένας τέτοιος δικαστικός κόλαφος. «Τόσο ο Μιχαλολιάκος, όσο και ο Κασιδιάρης, αν βρεθούν στη φυλακή, θα προσπαθήσουν να φιλοτεχνήσουν προφίλ ηγέτη που φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Είναι αμφίβολο, όμως, κατά πόσο κάτι τέτοιο δουλεύει σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο ίδιος αναλυτής.

Την ίδια ώρα, τα γραφεία της Ελληνικής Αυγής στον δήμο Αθηναίων, της οποίας επικεφαλής είναι ο Κασιδιάρης, σφραγίστηκαν, ενώ ο δήμος αποφάσισε να ανακαλέσει και τους δημοτικούς υπαλλήλους που ήταν ανατεθειμένοι στα γραφεία της παράταξης. Εκτιμάται ότι και άλλοι δήμοι ή και περιφέρειες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα αυτή την πρακτική. Στην Ευρωβουλή, δε, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να απαγορεύσει στον καταδικασμένο Γιάννη Λαγό τη συμμετοχή του στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Το αν θα εκπέσει του αξιώματος του ο Λαγός, πάντως, εξαρτάται από την ποινή που θα του επιβληθεί, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να τον αποκλείσει μόνο από διαδικασίες. Όσο για το ενδεχόμενο να τεθούν εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ή οι Έλληνες για την Πατρίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό. Σημειωτέον, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ιδρύσει την ΕΠΕΝ το 1984 ως κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, έστω και αν το κόμμα κατέβηκε στις ευρωεκλογές του έτους εκείνου με επικεφαλής τον Χρύσανθο Δημητριάδη.

reader.gr