16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Χρυσή: Φερόμενοι ιδιοκτήτες τρέχουν στα δικαστήρια ενάντια στις προσπάθειες προστασίας του νησιού αξιώνοντας αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Νέο επεισόδιο με αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση προστασίας της νήσου Χρυσής. Μερίδα ιδιωτών εκ των φερόμενων ιδιοκτητών του νησιού προσέφυγε δικαστικά αξιώνοντας αποζημιώσεις για τη διαχρονική διαχείριση του νησιού, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε και ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται από το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας μεθαύριο Παρασκευή 10 Ιουνίου, προκειμένου να «παγώσουν» οι διαδικασίες έως ότου εκδικαστεί η αγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι ενάγοντες έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι διαφορετική προσφυγή από εκείνη που άσκησε ο Δήμος Ιεράπετρας – κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του περασμένου Αυγούστου που δίνει θεσμική ισχύ στην Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης Νήσου Χρυσής που έχει αποφασίσει (και έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ) την απαγόρευση τουριστικών εγκαταστάσεων, ακόμη και αποβίβασης τουριστών στο νησί, το οποίο κινδυνεύει ως προς τη βιοποικιλότητά του.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα και την αγωγή των ιδιωτών, αυτά στρέφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Δασικής Υπηρεσίας και ενδεχομένως και κατά άλλων φορέων για τη διαχείριση του νησιού διαχρονικά, με το σκεπτικό ότι εκείνοι ευθύνονται για την υποβάθμιση των περιουσιών των φερόμενων ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους ούτε εισέπρατταν κέρδη από την τουριστική εκμετάλλευση της νήσου, και το γεγονός ότι ακόμη και οι τουρίστες έκαναν χρήση διόδου μέσα από τις φερόμενες ιδιοκτησίες τους. Με την αγωγή τους αξιώνουν από κάθε εναγόμενο και για κάθε παράβαση 70.000-80.000 ευρώ. Τους εναγόμενους θα εκπροσωπήσει δικηγόρος του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι μήνυση κατά της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου έχει κατατεθεί και από τον δήμαρχο Ιεράπετρας, ενώ ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των απαγορεύσεων, όχι γιατί διαφωνεί με την προστασία, αλλά γιατί πιστεύει ότι αυτή γίνεται με λάθος τρόπο.

Το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό

Στο μεταξύ, δικηγορικό γραφείο, ύστερα από απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ που διαχειρίζεται την υπόθεση, θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες, με υπογραφή σύμβασης έναντι 29.000 ευρώ, να κάνει τις εκκαθαρίσεις των φερόμενων ιδιοκτησιών στο νησί.

Οι δικηγόροι θα κληθούν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» των ιδιοκτησιών που μπέρδεψε κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν κάποιοι Οθωμανοί δήλωσαν τα νησιά ως περιουσίες τους ενώ δεν ήταν, και εν συνεχεία η ΕΤΕ το 1932 τα πούλησε στους πρώτους τρεις Ιεραπετρίτες ιδιώτες.

Έκτοτε, όπως αποκάλυψε η «ΝΚ» φέρνοντας στο φως την έκθεση του δασολόγου Ματθαίου Φιλιππάκη, που έχει σταλεί δύο φορές (το 2010 και το 2011) στο τότε ΥΠΕΚΑ (σήμερα υπουργείο Περιβάλλοντος) και είχε αγνοηθεί, εκτυλίχθηκαν τραγελαφικές καταστάσεις. Κατά τις κρίσιμες δεκαετίες από το 1940 ως το 1970 φαίνεται ότι χάθηκε ο τόμος μεταγραφών-υποθηκών με αριθμό 127, όπου είχαν γίνει οι αρχικές εγγραφές από το Υποθηκοφυλακείο Ιεράπετρας και δε διαπιστώθηκε ποτέ αν τελικά οι αρχικοί αγοραστές ξεπλήρωσαν τις δόσεις προς την Εθνική Τράπεζα, καθώς είχαν υποχρέωση να καταβάλουν συνολικά 1,3 εκατ. δρχ. Τόσο πουλήθηκαν το 1932, μαζί με τους τόκους, τα νησιά. Το 1954 η Χρυσή απαλλοτριώθηκε και δόθηκε σε ακτήμονες κτηνοτρόφους, όμως ύστερα από μερικά χρόνια ήρθη η απαλλοτρίωση, καθώς οι κτηνοτρόφοι είχαν συχνά επεισόδια διαπληκτισμού, ενώ τα πρόβατα κατέστρεφαν το νησί με την υπερβόσκηση.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες επαναχώρησαν και επιχείρησαν την κατάτμηση του νησιού, προκειμένου να προωθηθεί η τουριστική ανάπτυξη με ξενοδοχείο που ο θρύλος λέει ότι σχεδίαζε ο ισχυρός άνδρας της Fiat Gianni Agnelli. Η επένδυση δεν προχώρησε και στις αρχές του 1973 τα τότε υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας με Κοινή Υπουργική Απόφαση επίταξαν το νησί με αναγκαστική απαλλοτρίωση, προκειμένου να δημιουργηθεί πάνω σε αυτό στρατιωτική βάση, Πεδίο Βολής. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι μετά την πτώση της Χούντας ο αρχαιολόγος Κ. Δαβαράς παρενέβη προς τον Αβέρωφ και σταμάτησε κάθε τέτοιος σχεδιασμός, όμως σύμφωνα με την έκθεση Φιλιππάκη ουδέποτε ήρθη η αναγκαστική απαλλοτρίωση έστω και τυπικά. Έκτοτε υπήρξαν από τους αρχικούς ιδιοκτήτες διανομές, δωρεές, μεταβιβάσεις, πωλήσεις, κληρονομιές και διαθήκες που έφεραν και νέα πρόσωπα να διεκδικούν σήμερα τα νησιά ως περιουσία τους και να τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο.

Από τους σημερινούς φερόμενους ιδιοκτήτες

Και στο Κτηματολόγιο τα οικόπεδα της Χρυσής!

Την ίδια ώρα, από τους χάρτες των προαναρτήσεων του Κτηματολογίου που συντάσσεται στον Δήμο Ιεράπετρας, στον οποίο ανήκουν διοικητικά η νήσος Χρυσή και το Μικρονήσι, φαίνονται και οι οικοπεδικές εκτάσεις που έχουν δηλωθεί η καθεμία με διαφορετικό ΚΑΕΚ από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, προκειμένου να τις κατοχυρώσουν. Σύμφωνα με τους χάρτες του Κτηματολογίου, οι εκτάσεις πάνω στη Χρυσή και το Μικρονήσι που έχουν δηλωθεί ως περιουσίες είναι 18 με διαφορετικό ΚΑΕΚ η καθεμία.

Τέσσερα ΚΑΕΚ, δηλαδή, ο αριθμός που λαμβάνει από το Κτηματολόγιο κάθε δηλωθέν οικόπεδο εντοπίζονται στο Μικρονήσι και μάλιστα ένα από αυτά φαίνεται να καταλαμβάνει και τα βράχια στα ανατολικά! Οι υπόλοιπες 14 οικοπεδικές εκτάσεις με ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο βρίσκονται στη νήσο Χρυσή και δύο εξ αυτών καταλαμβάνουν περίπου το 95% του νησιού. Συνολικά οι πληροφορίες λένε ότι εντοπίζονται για τις 18 αυτές οικοπεδικές μερίδες περίπου 48 με 50 ιδιώτες. Ανάμεσα στους φερόμενους ιδιοκτήτες, βρίσκονται ο Δήμος Ιεράπετρας, αρκετοί ιδιώτες εντός και εκτός Κρήτης αλλά και από τις Κυκλάδες, συγγενείς νυν και πρώην πολιτικών προσώπων, καθώς και ένα κοινωφελές ίδρυμα στην Αθήνα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...