Για το δυστύχημα στα Χανιά, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 22χρονος να χάσει τη ζωή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και λέγοντας αρχικά ότι: «Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίστηκαν το περιστατικό παρέβησαν το νόμο, από εκεί και πέρα θα αποδοθούν οι ευθύνες από αυτούς που πρέπει σε επίπεδο ποινικό από τους δικαστές και τους Εισαγγελείς και σε επίπεδο πειθαρχικό από την υπηρεσία», ενώ όπως πρόσθεσε: «Η ΕΔΕ θα τελειώσει πολύ γρήγορα, άμεσα».
Ερωτηθείς ποιος είχε δώσει την άτυπη οδηγία στους αστυνομικούς στην Κρήτη να μην κάνουν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε: «Έχει διαταχθεί μια έρευνα η οποία θα διερευνήσει όλα τα γεγονότα και το modus operandi της συγκεκριμένης υπηρεσίας αν υπήρχαν τέτοιου είδους συμπεριφορές ή όχι, ή αν υπήρχαν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του νόμου ή οτιδήποτε άλλο παρέκκλινε από τις νόμιμες διαδικασίες».
Συμπλήρωσε ότι: «Πρέπει να σταθούμε στην έρευνα η οποία θα βγάλει ένα συμπέρασμα τι συνέβαινε στην συγκεκριμένη υπηρεσία, αν συνέβαινε, και τι συνέβη στο συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο έχει επίσης την πειθαρχική του πλευρά και την ποινική του πλευρά και από εκεί και πέρα ότι αποδοθεί από αυτές τις έρευνες στην συνέχεια θα αποδοθεί ως ευθύνη. Ελήφθησαν ήδη μέτρα διοικητικού χαρακτήρα, αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση των πρώτων υπευθύνων που έχουν αντικειμενική ευθύνη για τις συγκεκριμένες λειτουργίες και θα φανεί στην συνέχεια τι ακριβώς συμβαίνει».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι: «Οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίστηκαν το περιστατικό παρέβησαν το νόμο, από εκεί και πέρα θα αποδοθούν οι ευθύνες από αυτούς που πρέπει σε επίπεδο ποινικό από τους δικαστές και τους Εισαγγελείς και σε επίπεδο πειθαρχικό από την υπηρεσία».
Στη συνέχεια ερωτηθείς για το αν θα εξεταστεί το ζήτημα της εντοπιότητας των αστυνομικών, ο υπουργός είπε: «Έχουμε 60.000 αστυνομικούς από τους οποίους οι 45.000 υπηρετούν στον τόπο τους όπως και οι πυροσβέστες όπως και οι στρατιωτικοί όπως και οι λιμενικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να το πετύχουμε αυτό πείτε το και σε μένα να ξεσπιτώσουμε 60.000 οικογένειες. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζήτημα».
Σχετικά με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σχολίασε ότι: «Ο Πρωθυπουργός έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα του και επίσης είναι έξαλλος γιατί πριν από ένα χρονικό διάστημα είχε πάει στο Ρέθυμνο, μιλούσε για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα παραβατικότητας στο νησί και είπε μια σειρά από πράγματα».
Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αδεσποτίας στην Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Κρήτη υπάρχουν δεκαετίες διάφορα ιδιαίτερα προβλήματα, φέτος για πρώτη φορά για παράδειγμα έγινε σύλληψη μελών οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που αφορούσε την ιστορία της αδεσποτίας, των αγροζημιών, της αυθαίρετης κατάληψης κτημάτων από κτηνοτρόφους και μια σειρά από άλλα τέτοια αδικήματα τα οποία είναι καθημερινά και συνήθη, δεν συμβαίνουν αλλού και όλα αυτά χρειάζονται ριζική αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση δεν αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία αφορά πάρα πολλούς παράγοντες της τοπικής ζωής εκεί όπως είναι η αυτοδιοίκηση και μια σειρά άλλες αντιλήψεις όπως πχ οι άσκοποι πυροβολισμοί που θεωρούνται περίπου μια νομιμότητα. Όλα αυτά δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει απλά και μόνο η Αστυνομία είναι ζητήματα τα οποία χρειάζονται και νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά κυρίως χρειάζονται την κοινωνική καταδίκη».
Πρόσθεσε ότι: «Ετοιμαζόμαστε να εγκαταστήσουμε δυνάμεις σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να βάλουμε μια τάξη στο θέμα της αδεσποτίας όπου αθώοι, νοικοκύρηδες ανθρωποι υποφέρουν από διάφορους εγκληματίες οι οποίοι αφήνουν τα κοπάδια τους μέσα σε κτήματα και καταστρέφουν τις περιουσίες των ανθρώπων. Όλα αυτά είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά που πρέπει να γίνει από την Αστυνομία και από άλλους».
Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι: «Στέλνω όλες τις σοβαρές περιπτώσεις παραβιάσεων από πλευράς Αστυνομικών στο Συνήγορο του πολίτη και επιστρέφει πίσω τη γνώμη του ο Συνήγορος του πολίτη. Υπάρχει και ο μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών για την αυθαιρεσία της Αστυνομίας, υπάρχουν δηλαδή μια σειρά από καινούργια εργαλεία. Δυστυχώς δεν λειτουργούν αυτόματα τα πράγματα ούτε στη χώρα ούτε στην κοινωνία. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Λιβάνιος έφερε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τα Πειθαρχικά, τα Πειθαρχικά έτσι όπως λειτουργούν, οι εργαζόμενοι έχουν συνδικαλισμό, διεκδίκησαν δικαιώματα σε μια εποχή που ήταν διαφορετικά τα πράγματα ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ένας δημόσιος υπάλληλος τα μέλη το ίδιο και δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα που δεν αποδίδουν πειθαρχική δικαιοσύνη, δεν αποδίδουν το δίκαιο αυτά τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς για να βελτιώσουμε συνολικά την απόδοση των πειθαρχικών συμβουλίων. Φέτος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ 170 αστυνομικοί, πέρυσι ήταν 70 θέλω να πω ότι υπάρχει μια πρόοδος αλλά αυτή πρέπει να είναι μόνιμη και σε βάθος».
Τελος, ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε: «Η ΕΔΕ θα τελειώσει πολύ γρήγορα, άμεσα».