27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Χρυσός και στο Παρίσι ο ιπτάμενος Τεντόγλου – “Ήθελα το κάτι παραπάνω σαν επίδοση, δεν ήμουν καλός”, λέει ο Ολυμπιονίκης

Ημερομηνία:

Ο εκπληκτικός Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο άλμα εις μήκος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 8.48μ.Ετσι διατήρησε τον Ολυμπιακό τίτλο που κατέκτησε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ο Μίλτος Τεντόγλου απέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο πως είναι ένας από τους κορυφαίους όλους των εποχών στο μήκος και έβαλε το όνομα του δίπλα σε αυτό του σπουδαίου Καρλ Λιούις.

Ο Έλληνας άλτης με μια απολαυστική παράσταση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και καλύτερο άλμα στα 8.48μ., κατέκτησε το δεύτερο σερί χρυσό του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη και έγινε ο δεύτερος μετά τον σπουδαίο Αμερικανό που το καταφέρνει (ο Λιούις έχει τέσσερα σερί χρυσά 1984-1996).

Παράλληλα, ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε μόλις ο 10ος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος με δύο Ολυμπιακά μετάλλια.

Επίσης, ο 26χρονος σε ένα παιχνίδι της μοίρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο την ίδια ημερομηνία (32 χρόνια αργότερα) με την επιτυχία της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη.

Ο αγώνας

Το πρώτο μεγάλο άλμα ήρθε από τον Ματία Φουρλάνι. Ο Ιταλός πήδηξε στα 8 μέτρα και 34 εκατοστά, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις προθέσεις του. Από την άλλη, ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 27 εκατοστά, όντας 2ος μετά το τέλος των πρώτων αλμάτων. Η συγκεκριμένη κατάσταση άλλαξε στη συνέχεια, μιας και με τη δεύτερη προσπάθειά του… πέταξε, προσγειώθηκε στα 8 μέτρα και 48 εκατοστά και πέρασε στην κορυφή.

Παράλληλα, ο Γουέιν Πίνοκ πήδηξε στα 8.36μ. και ανέβηκε στη 2η θέση. Η τρίτη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν στα 8.24μ. με τη διαφορά μεταξύ εκείνου και του Τζαμαϊκανού να παραμένει μεγάλη.

Οι Πράβντιτσα (9ος, Κροατία), Γιούσκα (10ος, Τσεχία), Νταλμέρο (11ος, Κολομβία) και ΜακΛάουντ (12ος, Τζαμάικα) έμειναν εκτός συνέχειας, με οκτώ να συνεχίσουν στα τελευταία τρία άλματα. Ο Τεντόγλου ξεκίνησε με προσπάθεια στα 8 μέτρα και 36 εκατοστά στο δεύτερο μισό του αγώνα του. Αμέσως μετά, πήδηξε πέντε εκατοστά λιγότερα, όμως δεν έμοιαζε να απειλείται για την πρωτιά. Έτσι κι έγινε, μιας και κανείς δεν τον πέρασε ποτέ, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό του μετάλλιο.

Τα άλματα του Τεντόγλου:

1ο: 8.27μ.
2ο: 8.48μ.
3ο: 8.24μ.
4ο: 8.36μ.
5ο: 8.31μ.
6ο: Άκυρη

Οι 8 πρώτοι:

1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα)     8,48 -ΧΡΥΣΟ

2. Γουέϊν Πίνοκ (Τζαμάϊκα)       8,36 -ΑΣΗΜΕΝΙΟ

3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία)       8,34 -ΧΑΛΚΙΝΟ

4. Σάϊμον Εχάμερ (Ελβετία)       8,20

5. Τζ.Φίντσαμ-Ντιούκς (Βρετανία) 8,14

6. Σίμον Μπατς (Γερμανία)        8,07

7. Μινγκούν Ζανγκ (Κίνα)         8,07

8. Γιανάν Βάνγκ (Κίνα)           8,03

Τεντόγλου: «Είμαι χαρούμενος, αλλά ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω» 

Ο Τεντογλου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Χαίρομαι πολύ για αυτό που κατάφερα, ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Το πάλεψα, ξύπνησα στα τελευταία άλματα, ήταν 8.31 με άλμα πίσω από την βαλβίδα, στο τελευταίο άλμα άλλαζε ο αέρας δε τα κατάφερα. Ήταν δύσκολος αγώνας. Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά σαν επίδοση, ήθελα κάτι παραπάνω για μένα να το ευχαριστηθώ περισσότερο.

Ο Φουρλάνι μου έβαλε πίεση για αυτό απάντησα. Και ο Πίνοκ μου έβαλε πίεση και για αυτό δε σταμάτησα να προσπαθώ, είχα καλό σερί, δεν έκανα κάτι 8.20. Είμαι ευχαριστημένος.

Επειδή είχα την καλύτερη επίδοση πηδούσα τελευταίος, αφού δεν με πέρασε κανείς όλα καλά. Σίγουρα κάτι λέει που πήρα δεύτερο χρυσό συνεχόμενο. Στους Ολυμπιακούς πρέπει να είσαι τυχερός. Είναι άλλοι που έχουν κερδίσει πολλά παγκόσμια, αλλά δεν ήταν τυχεροί να είναι εδώ. Είμαι σίγουρα χαρούμενος που έκανα και καλύτερη επίδοση από το Τόκιο.

Εγώ είμαι ήσυχος δεν κάνω πολλά πριν τον αγώνα, σκέφτομαι τα πάντα, σκέφτομαι το χειρότερο και τα περιμένω όλα δεν αφήνω περιθώριο λάθους.

Είπα στον Πομάσκι δεν ήμουν καλός σήμερα, μου έλεγε δεν πειράζει το πήραμε. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, κάθε μέρα είναι διαφορετική και κάθε στάδιο, είμαι οκ με αυτό.

Έβλεπα πολλά μηνύματα και στα σόσιαλ για εμένα τους ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σας έκανα περήφανους και να χαμογελάσατε έστω για λίγο, έχουμε και άλλους αθλητές ελπίζω να τα πάμε καλά»

Στις 19:30 η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Μίλτο Τεντόγλου

Οι απονομές του τελικού του άλματος εις μήκος είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 19:30 και θα υπάρχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ.

Θερμή υποδοχή για τον «Χρυσό» Μίλτο στο Ολυμπιακό Χωριό

Ο Τεντόγλου τα ξημερώματα της Τετάρτης (7/8), έφτασε στο Ολυμπιακό Χωριό και έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, με τον Εμμανουήλ Καραλή να κάνει και την απαραίτητη πλάκα στον «κολλητό» του.

Μία ντουζίνα μετάλλια για τον Τεντόγλου

Ο Τεντόγλου με οδηγό τον Γιώργο Πομάσκι έφτασε σήμερα στην κατάκτηση του 12ου μεταλλίου της καριέρας και με …μόνη παραφωνία το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Όρεγκον ο Τεντόγλου έχει στο σπίτι του 11 χρυσό λαμπερά, χρυσά μετάλλια.

Ο 26χρονος τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε τρίτο διαχρονικό χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που το πετυχαίνει. Παράλληλα βελτίωσε το ρεκόρ διοργάνωση και βρέθηκε μια ανάσα από το πολυπόθητο πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό που από σήμερα του ανήκει. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι θρύλος του παγκόσμιο στίβου!

Οι Έλληνες στις εξέδρες του Sant De france ήταν σε διάφορα σημεία στις εξέδρες, όμως, ο Τεντόγλου κέρδισε το χειροκρότημα φιλάθλων από διάφορα μέρη του πλανήτη. Εκεί, δίπλα στον Γιώργο Πομάσκι, ήταν και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο Εμμανουήλ Καραλής με το μετάλλιο στα χέρια και ο θρύλος της ενόργανης γυμναστικής, Λευτέρης Πετρούνιας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην...

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ...

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες...

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...