16.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Χρ. Κατσώτης: Να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών | Bίντεο

Ημερομηνία:

Ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι μόνο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα που οφείλεται στο ίδιο το σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα, τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του», είπε. Η παρέμβαση του Χρήστου Κατσώτη έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για το Προσφυγικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, επικαλείται τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και έχει εμπλέξει τη χώρα βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή. Επίσης, επισήμανε τις ευθύνες της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που προβάλλουν το Προσφυγικό ως αυτοτελές πρόβλημα και όχι ως αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, γιατί υποστηρίζουν, όπως και η κυβέρνηση, το δέσιμο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να ανησυχεί και να απαιτήσει να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. «Στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, μεγαλώνει ο κίνδυνος ακόμα και γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας», προειδοποίησε.

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων ότι τα σύνορα δεν πρέπει να γίνουν «ξέφραγο αμπέλι», υπογράμμισε ότι ακολουθούν τις «δεσμεύσεις», που εκχωρούν κυριαρχικά διακαιώματα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβουν οι Ομάδες Ταχείας Επέμβασης της FRONTEX τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της FRONTEX στα βόρεια σύνορα, ανοίγει νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην κατεύθυνση της κοινής φύλαξης των συνόρων και της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα νησιά μετατρέπονται σε κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, απ’ όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες που θα αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, κάλεσε το λαό να παλέψει ενάντια στη λειτουργία των hot spots, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνο και της Σένγκεν, ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας και ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους. Επίσης να διεκδικήσει να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί προσωρινοί χώροι φιλοξενίας με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των ΜΚΟ.

Παράλληλα, κάλεσε το λαό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις λυκοσυμμαχίες, να παλέψει για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Με αφορμή το ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή της Χρύσης Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που ζήτησε από την κυβέρνηση να κλείσει τελείως τα σύνορα, ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι ναζιστές υπερασπίζονται τους θύτες και στρέφονται κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, στηρίζουν τον πόλεμο και κρύβουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για τις τραγωδίες και τα βάσανα των λαών.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής πέταξε ένα έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα προς τα έδρανα της κυβέρνησης και είχε φραστικό επεισόδιο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=JmHbsRtM58w”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...