22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χρ. Σταϊκούρας προς Τσακαλώτο: “Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017 ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλοί, για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους;”

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Καμία υποχρέωση δεν αναλάβαμε να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο. Πόσο μάλλον που μετά τον Covid 19 έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών, επιχειρήσεων υπερχρεωμένων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε αναλάβει, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, και αυτό είναι άποψη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Απορώ, με το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα. Αφήστε δε για τους πλειστηριασμούς. Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017 ότι «οι πλειστηριασμοί είναι καλοί, για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους; Τον ενημερώσατε τον κ. Τσίπρα; Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών και κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση;», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Καταθέτω τη δήλωσή σας για το πόσο φανατικά υπέρμαχος είστε για τους πλειστηριασμούς, για τις τράπεζες, για κοινωνικούς λόγους και αναπτυξιακούς. Θα καταθέσω και άλλα γιατί μάλλον δεν θυμάστε τι έχετε υπογράψει. Καταθέτω το δικό σας νόμο που υπογράφετε την 1/4/2019. Καμία αναφορά σε όσα λέτε. Βλέπουμε όμως δέσμευση για 31.12.2019 να κλείσει το σχήμα. Θα καταθέσω την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 3/4/2019. Η ΕΕ έχει συμφωνημένα κείμενα μαζί σας. Λέει ότι οι αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν έως 31.12.2019, ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η υποβολή στοιχείων, κατά τη λήξη ισχύος του καθεστώτος, για την παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων για το τέλος του 2019, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Καμία αναφορά δεν γινόταν τότε σε επόμενο σχήμα. Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευτούν ότι δεν θα επεκτείνουν περαιτέρω τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Καταθέτω άλλο έγγραφο Ιούνιου του 2019 που επίσης αναφέρει ότι το σχήμα τελειώνει με το τέλος του 2019».

«Το συμπέρασμα είναι», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ότι «το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το καταργήσατε με την υπογραφή σας από τον Φεβρουάριο του 2019 και κάνατε ένα σχήμα προστασίας πρώτης κατοικίας, για συγκεκριμένη περίμετρο, μόνο για όσους ήταν “κόκκινοι” μέχρι 31.12.2018 και για συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια […] Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών, «που τον Δεκέμβριο του 2018 κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ