17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Χτυπούν τους ισλαμιστές αντάρτες στη Λιβύη με ορμητήριο τη Σούδα;

Ημερομηνία:

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 60 της Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσβάλλουν εδώ και λίγες ώρες με κατευθυνόμενα όπλα αέρος-εδάφους βάσεις και στρατόπεδα των ισλαμιστών ανταρτών στην … Λιβύη, ορμώμενα από αιγυπτιακές βάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αιτηθεί διευκολύνσεωνκαι σε ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια, κάτι που είχε συμβεί πάλι το 2011, τότε που ήταν σύμμαχοι αυτών που σήμερα βομβαρδίζουν, των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει θέσεις-κλειδιά σε όλη την χώρα μεταξύ των οποίων και το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τρίπολης αποκόπτοντας την Λιβύη από τον έξω κόσμο.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, θέλουν μαχητικά F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να έχουν απογειωθεί από την 115 ΠΜ στην Σούδα της Κρήτης και να έχουν κτυπήσει στόχους κοντά στην Τρίπολη.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και μαχητικά Mirage 2000-9. Και οι δύο βασικοί τύπου μαχητικών που επιχειρούν από τα αιγυπτιακά αεροδρόμια υπηρετούν στην αιγυπτιακή Αεροπορία.

Η εξέλιξη είναι πραγματικά δραματική, αφού για πρώτη φορά αραβικό κράτος στέλνει σε εκστρατεία μακριά από τα σύνορά του χωρίς να έχει την κάλυψη δυτικών Αεροποριών, μαχητικά αεροσκάφη και αυτό καταδεικνύει την ανησυχία των βασιλείων του Κόλπου για τον «τζιχαντιστικό τσουνάμι» που απειλεί να σαρώσει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Πλην βέβαια του Κατάρ που»φλερτάρει» πολύ έντονα με τους τζιχαντιστές του IS προκαλώντας την οργή τόσο των ΗΑΕ όσο και της Σουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Η Αίγυτπος δεν θα ήθελε να εμπλακεί άμεσα στην σύγκρουση ως όμορο κράτος με την Λιβύη και η Αεροπορία των ΗΑΕ ήταν η καλύτερη λύση.

Αναμένεται βέβαια να φανεί και η αποτελεσματικότητα της Αεροπορίας των ΗΑΕ, γιατί από υλικό καλά πάνε (τα F-16 Block 60 είναι τα πρώτα F-16 με ραντάρ AESA και πρόσθετες σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου) το ερώτημαείναι κατά πόσον οι βομβαρδισμοί των περίπου 20 μαχητικών θα καταφέρουν να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πάντως πριν από 3 χρόνια στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι είχαν χάσει δυο F-16 σε ιταλική βάση λόγω … λάθους των πιλότων στην προσγείωση.

Δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και ελληνική εμπλοκή στην Λιβύη κατά των ισλαμιστών.

defencenet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...