22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Χτύπησαν “κόκκινο” τα δάνεια των ξενοδοχείων

Ημερομηνία:

Aπό τη μια τα τουριστικά έσοδα παραμένουν καθηλωμένα και από την άλλη η υψηλή φορολόγηση στον τουριστικό κλάδο εξαντλεί τις όποιες προοπτικές κερδοφορίας.

Νέο καμπανάκι στην ξενοδοχειακή αγορά χτυπά ο υψηλός δανεισμός των επιχειρήσεων, σε μια χρονιά που ναι μεν οι αφίξεις ξένων τουριστών κινούνται ανοδικά, εντούτοις από τη μια τα τουριστικά έσοδα παραμένουν καθηλωμένα και από την άλλη η υψηλή φορολόγηση στον τουριστικό κλάδο εξαντλεί τις όποιες προοπτικές κερδοφορίας.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου αναφέρουν πως το ύψος των δανείων που έχουν λάβει τουριστικές μονάδες ανέρχεται στα7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% χαρακτηρίζονται “κόκκινα” και με δυσκολία διαχειρίσιμα. Ωστόσο, τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην αγορά προκαλούν οι πληροφορίες πως δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις (αβέβαιη είσπραξη), γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για νέα λουκέτα στον χώρο. Την ίδια στιγμή, στελέχη του τουρισμού προβλέπουν πως εννιά στις δέκα επιχειρήσεις θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα το 2016, ενώ αρνητικοί θα γίνουν οι ισολογισμοί για τα 2/3 από αυτές, γεγονός που τορπιλίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε όσα ξενοδοχεία έχουν “κόκκινα” δάνεια.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, παράγοντες της εγχώριας ξενοδοχίας, ακόμα κι όσες μονάδες καταφέρνουν να καταγράψουν αύξηση τζίρου, αυτή δεν θα είναι ικανή να υπερκαλύψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί, ούτε, φυσικά, να βελτιώσει την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες και όλα δείχνουν πως μετά τη φετινή χρονιά η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Η ανατροπή στα επενδυτικά σχέδια πολλών μονάδων είναι αισθητή. Η αύξηση στα τουριστικά νούμερα των προηγούμενων τουριστικών σεζόν είχε δώσει το έναυσμα για επεκτάσεις και ανακαινίσεις καταλυμάτων, αλλά και για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, κινήσεις που ανέβασαν το ύψος του τραπεζικού δανεισμού. Πλέον, με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να είναι στα ύψη (από το 2018, εξάλλου, θα επιβληθεί και τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ