Σε ένα μήνα ακριβώς από τώρα θα πιάσουν τα… πόστα τους στις παραλίες, οι περισσότεροι ναυαγοσώστες, οι οποίοι όπως έγραψε προχθές το Cretalive βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, προπονούμενοι στα… ρηχά!
Βέβαια, που … καιρός για μπάνιο στη θάλασσα; Μια βρέχει, μια λιάζει, έχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου και της εποχής. Σ’ όλα του ανισόρροπο, το έρμο το 2020!
Εν πάση περιπτώσει: Υπό … φυσιολογικές συνθήκες, ο Ιούνης είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, εκείνος ο οποίος ανοίγει τον… χορό της μαζικής κατανάλωσης παγωτών και των βουτιών στην θάλασσα.
Παρ’ όλα αυτά, η έναρξη του ναυαγοσωστικού έργου, εφέτος, μετατίθεται κατά ένα μήνα: Θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου!
Και κάπως έτσι, δημιουργείται ένα διπλό… πρόβλημα, χώρια που υποβόσκει κι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: Μέχρι να έρθει ο Ιούλης, ποιος θα προστατεύει τους λουόμενους; Και με τα ένσημα των ναυαγοσωστών, τι θα γίνει;
“Θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να ξεκινήσει από τον Ιούνιο όπως είχαμε πει από την αρχή. Τα παιδιά που θα δουλέψουν τρεις μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη), δεν θα μπουν ταμείο. Είναι και θέμα εργασιακό. Ο σπουδαίος λόγος όμως είναι, ότι τον Ιούνιο οι παραλίες θα έχουν λουόμενους ντόπιους, Έλληνες. Νομίζω ότι και του ντόπιου η ψυχή έχει αξία · και του δικού μου παιδιού και του δικού σας”.
Ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής και καταδύσεων Μανώλης Μακριδάκης εκφράζει το παράπονό του και την ανησυχία του, αναλογιζόμενος κάποια περιστατικά που συνέβησαν πρόσφατα εντός κι εκτός Κρήτης.
“Δεν κατηγορώ κανέναν. Απλά λέω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη από 1η Ιούνη. Στις 15 και στις 20 Ιουνίου μπορεί να έχει κόσμο στις παραλίες. Εμείς όμως θα είμαστε 1η Ιουλίου στις παραλίες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε ήδη 2-3 πνιγμούς, ενώ εδώ στην Κρήτη κινδύνευσαν τις προηγούμενες μέρες τρία άτομα. Εάν από τον κορωνοϊό είχαμε 150-200 θύματα, εάν δεν μπουν ναυαγοσώστες και δεν προσέξουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη, μόνο στην Κρήτη θα έχουμε 50 νεκρούς, όπως κάθε χρόνο”.
Κυνική η προειδοποίησή του, αλλά το ζήτημα είναι να προλάβουμε και να περιορίσουμε το κακό!
Πάντως, και τούτο εδώ το σχέδιο νόμου άφησε ένα … μισάνοιχτο “παραθυράκι” στους Δήμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν ναυαγοσώστη πριν από την 1η Ιουλίου.
“Με το διάταγμα που έχει βγει, η κυβέρνηση αφήνει αυτό το μικρό παραθυράκι, ότι εάν θέλει ένας Δήμος μπορεί να βάλει ναυαγοσώστες νωρίτερα. Δυστυχώς, πολλοί λίγοι Δήμοι, όπως ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμο Ιεράπετρας φρόντισαν να υπάρχουν ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου” υπογραμμίζει κλείνοντας ο κ. Μακριδάκης.