18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Χωρίς υποκατάστημα τράπεζας στα Κουνουπιδιανά – Έκλεισε και η Παγκρήτια

Ημερομηνία:

Η ραγδαία ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα συνοδεύεται από συνεχείς περικοπές στη φυσική παρουσία των τραπεζών. Με κάθε νέο «λουκέτο» σε υποκατάστημα, ο χάρτης της εξυπηρέτησης αλλάζει και μαζί του η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών – κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας – που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά εργαλεία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή των Κουνουπιδιανών, όπου οι κάτοικοι έμειναν οριστικά χωρίς τραπεζική εξυπηρέτηση, μετά και το πρόσφατο κλείσιμο του τελευταίου υποκαταστήματος τράπεζας που υπήρχε, αυτό της Παγκρήτιας Τράπεζας. Η απόφαση, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Πλέον, όσοι ζουν στα Κουνουπιδιανά – μια περιοχή με μόνιμους κατοίκους αλλά και έντονη τουριστική δραστηριότητα τους θερινούς μήνες – αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι την πόλη των Χανίων για τις πιο απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η μετακίνηση αυτή δεν είναι πάντα εφικτή, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους που συχνά δεν έχουν τα μέσα ή την υγεία για να καλύψουν τέτοιες αποστάσεις.

Παράλληλα, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι αντί η Πολιτεία να ενισχύσει την αποκέντρωση, οι αποφάσεις αυτές συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το ήδη κορεσμένο αστικό κέντρο των Χανίων, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κίνηση και την ανυπαρξία θέσεων στάθμευσης, ειδικά το καλοκαίρι.

Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να υλοποιείται αδιάφορα για τις κοινωνικές ανάγκες, τονίζουν κάτοικοι και τοπικοί φορείς. Σε μια χώρα όπου η τρίτη ηλικία αποτελεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις που αποκόπτουν εκατοντάδες ανθρώπους από βασικές υπηρεσίες, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μέριμνα ή να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα.

Η υπόθεση των Κουνουπιδιανών αποτελεί μόνο μία όψη ενός προβλήματος που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι σαφές:

Ποιος θα μείνει τελικά πίσω στην «εποχή της ταχύτητας»; Και μέχρι πότε οι πιο ευάλωτοι θα πληρώνουν το τίμημα του εκσυγχρονισμού;

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ