15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Χωρίς φρένα ο πληθωρισμός σε στέγαση και διατροφή, με 35,4% και 13,5% ετήσια αύξηση

Ημερομηνία:

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου, που σκαρφάλωσε εκ νέου στο 12%, μετά από μια οριακή αποκλιμάκωση Ιούλιο και Αύγουστο.

Ανησυχητικές, όσο και ενδεικτικές για το τι μας περιμένει το χειμώνα, είναι οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης κατά 35,4%, στη διατροφή κατά 13,5%, ενώ με υψηλές ταχύτητες τρέχει ο πληθωρισμός και στις μεταφορές, με ετήσια αύξηση 14,2%

Υπετριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου, με 332% αύξηση, το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 65% και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 30%. Τα ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα μόνο κατά 1,1%, ωστόσο τα στοιχεία της κτηματαγοράς δείχνουν αυξήσεις τουλάχιστον 20%, ειδικά στην φοιτητική στέγη.

Μέσα σε ένα μήνα, από Αύγουστο σε Σεπτέμβριο, το φυσικό αέριο ακρίβηνε κατά 34,8%, ενώ καταγράφεται μείωση στις τιμές του ρεύματος κατά -5,8% – υπολογίζοντας τις επιδοτήσεις power pass, που όμως τις πληρώνουν από την τσέπη τους οι φορολογούμενοι, αφού τα χρήματα προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Από τα είδη διατροφής, οι πιο τσουχτερές αυξήσεις σημειώνονται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, με 23,3% – γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κρίση της κτηνοτροφίας και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ενώ ειδικά οι αιγοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν παραγωγικά ζώα, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος διατροφής τους.

Το ψωμί και τα δημητριακά ανατιμήθηκαν κατά 18,4%, τα κρέατα κατά 17,6%, τα έλαια-λίπη κατά 17%, καφές-κακάο-τσάι 14,3% και λοιπά τρόφιμα κατά 12,6%. Υψηλές είναι οι ετήσιες αυξήσεις σε λαχανικά (8,7%), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά (6,2%), αλκοολούχα και μεταλλικό νερό-αναψυκτικά χυμοί (4,7%), ενώ η μόνη κατηγορία τροφίμων με μείωση τιμών είναι τα φρούτα με -4,4%.

Η αύξηση στις μεταφορές οφείλεται τόσο στην άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων (13,7% στα καινούργια και 15,9% στα μεταχειρισμένα), όσο και των καυσίμων-λιπαντικών κατά 17,7%. Εξαιρετικά υψηλές ήταν οι ανατιμήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια με 58,7%, στα ακτοπλοϊκά με 25,4%, ενώ τα κόμιστρα ταξί αυξήθηκαν κατά 32,9%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στα ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία, με 25,8%, ενώ ο δείκτης τιμών στην εστίαση αυξήθηκε κατά 6,7%

Η πρωτοτυπία του φετινού δείκτη τιμών είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλούς μήνες, ο εθνικός τιμάριθμος είναι ελάχιστα χαμηλότερος του εναρμονισμένου (12,1% και 12% αντίστοιχα). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις στις τιμές προϊόντων που έχουν διαφορετικές σταθμίσεις στα δύο «καλάθια» – αφού ο μεν εθνικός δείκτης διαμορφώνεται με βάση τις καταναλωτικές δαπάνες των μόνιμων κατοίκων, ενώ στον εναρμονισμένο παίζουν ρόλο και οι καταναλωτικές δαπάνες των τουριστών.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...