17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Χ. Σμιτ: Προσοχή, θα πληρώναμε πολύ ακριβά ένα Grexit

Ημερομηνία:

Από τις σελίδες της Bild ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ επιχειρεί να «ταρακουνήσει», όχι μόνο – κι όχι τόσο- τους αναγνώστες της εφημερίδας, όσο τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας του, προειδοποιώντας για το τις συνέπειες που θα είχε τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Όπως επισημαίνει ο παλιός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, που σήμερα είναι 96 ετών, ένα Grexit δεν θα έπληττε κυρίως τους Γερμανούς φορολογούμενους, καθώς τα υπέρογκα ποσά των πιστώσεων στην Ελλάδα «προς το παρόν υπάρχουν μόνο στα χαρτιά». Τις συνέπειες όμως, τονίζει, θα τις «ένιωθε» ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Κι αυτό διότι η Bundesbank είναι εγγυητής για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα κι έτσι «θα έπρεπε να εγγράψει τεράστιες ζημιές στους ισολογισμούς της», ιδίως εάν γινόταν «κακή διαχείριση» ενός Grexit.

Οι επισημάνσεις του Χ. Σμιτ δεν περιορίζονται σε αυτό το θέμα, αλλά μετουσιώνονται σε σκληρή κριτική για το πώς «οικοδομήθηκε» το μοντέλο της ενωμένης Ευρώπης, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα. Ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος – σημειωτέον- ήταν ανέκαθεν καλός γνώστης των οικονομικών θεμάτων, καταλογίζει«θεμελιώδη λάθη» στη Συνθήκη του Μάαστριχ. Προσθέτει ότι ήταν «εντελώς τρελή» ιδέα κληθούν όλες οι χώρες να ενταχθούν στην ΕΕ και το ευρώ, ειδικά αφού δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την πολιτική ένωση. «Έως σήμερα δεν έχουμε κοινή δημοσιονομική πολιτική, ούτε κοινό φορολογικό δίκαιο», παρατηρεί.

Είναι προφανές ότι οι προειδοποιήσεις του Χ. Σμιτ, ειδικά ως προς το ενδεχόμενο ενός Grexit, «συγχρωτίζονται» με ανησυχίες υπαρκτές στη Γερμανία, αν και σπανίως εκφραζόμενες ανοιχτά – για αυτονόητους, πολιτικούς λόγους. Είναι πολλοί οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες (ενδεικτικές οι τελευταίες δηλώσεις του Γιούνκερ περί κατακόρυφης μείωσης του κύρους της ΕΕ σε περίπτωση Grexit) που κατανοούν κάτι σημαντικό: ότι εάν  τυχόν αποχωρούσε μία χώρα από το ευρώ, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και της «τεχνικής» ετοιμότητας των εταίρων να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αγορές θα φέρονταν πολύ σκληρά  σε ολόκληρη την Ευρωζώνη…

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ