Όπως επισημαίνει ο παλιός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, που σήμερα είναι 96 ετών, ένα Grexit δεν θα έπληττε κυρίως τους Γερμανούς φορολογούμενους, καθώς τα υπέρογκα ποσά των πιστώσεων στην Ελλάδα «προς το παρόν υπάρχουν μόνο στα χαρτιά». Τις συνέπειες όμως, τονίζει, θα τις «ένιωθε» ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Κι αυτό διότι η Bundesbank είναι εγγυητής για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα κι έτσι «θα έπρεπε να εγγράψει τεράστιες ζημιές στους ισολογισμούς της», ιδίως εάν γινόταν «κακή διαχείριση» ενός Grexit.
Οι επισημάνσεις του Χ. Σμιτ δεν περιορίζονται σε αυτό το θέμα, αλλά μετουσιώνονται σε σκληρή κριτική για το πώς «οικοδομήθηκε» το μοντέλο της ενωμένης Ευρώπης, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα. Ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος – σημειωτέον- ήταν ανέκαθεν καλός γνώστης των οικονομικών θεμάτων, καταλογίζει«θεμελιώδη λάθη» στη Συνθήκη του Μάαστριχ. Προσθέτει ότι ήταν «εντελώς τρελή» ιδέα κληθούν όλες οι χώρες να ενταχθούν στην ΕΕ και το ευρώ, ειδικά αφού δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την πολιτική ένωση. «Έως σήμερα δεν έχουμε κοινή δημοσιονομική πολιτική, ούτε κοινό φορολογικό δίκαιο», παρατηρεί.
Είναι προφανές ότι οι προειδοποιήσεις του Χ. Σμιτ, ειδικά ως προς το ενδεχόμενο ενός Grexit, «συγχρωτίζονται» με ανησυχίες υπαρκτές στη Γερμανία, αν και σπανίως εκφραζόμενες ανοιχτά – για αυτονόητους, πολιτικούς λόγους. Είναι πολλοί οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες (ενδεικτικές οι τελευταίες δηλώσεις του Γιούνκερ περί κατακόρυφης μείωσης του κύρους της ΕΕ σε περίπτωση Grexit) που κατανοούν κάτι σημαντικό: ότι εάν τυχόν αποχωρούσε μία χώρα από το ευρώ, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και της «τεχνικής» ετοιμότητας των εταίρων να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αγορές θα φέρονταν πολύ σκληρά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη…