23.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Ψήφος: Ένα υπερόπλο Δημοκρατίας στα χέρια του πολίτη

Ημερομηνία:

Αγαπητές Χανιώτισσες, αγαπητοί Χανιώτες,

οι εκλογές συνιστούν τηνκορυφαία στιγμή σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, την γιορτή της δημοκρατίας που οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και καθορίζουν τις τύχες τους μέσα από την επιλογή εκπροσώπων τους. Στις εβδομάδες που προηγήθηκαν, νομίζω ότι οι πολίτες των Χανίων είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις προτάσεις και να αξιολογήσουν τις θέσεις των υποψηφίων και κομμάτων, κυρίως όμως είχαν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν το αφήγημα, την αξιοπιστία αλλά και το ποιόν όλων των εμπλεκομένων.

Όμως έφτασε η ώρα τις κρίσης και επ’ ευκαιρία της διαδικασίας επιλογής μέσω του σταυρού προτίμησης, νομίζω πριν μπούμε στο παραβάν πρέπει να αναλογιστούμε ψύχραιμα πως και από ποιόν θέλουμε να δομηθεί το αύριο της πατρίδας μας και των παιδιών μας, τι μας εκφράζει πραγματικά, ποιος θέλουμε να μας αντιπροσωπεύσει στις αποφάσεις ή στις διεκδικήσεις. Είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί με νηφαλιότητα, περίσκεψη και σοβαρότητα, μακριά από τεχνητά διλλήματα που βάζουν ορισμένοι επαγγελματίες υφαρπαγής ψήφου, μακριά από αποπροσανατολισμούς, κινδυνολογίες, παροχολογίες, αντιπερισπασμούς κλπ.

Νομίζω ότι ως λαός είμαστε πλέον αρκετά ώριμοι πολιτικά και μπορούμε να διακρίνουμε έστω και επισκοπικά την αντικειμενική αλήθεια όσον αφορά τα πρόσωπα, μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι από τους υποψηφίους προσβάλλουν την νοημοσύνη μας, ποιοι είναι επαγγελματίες μαυρογιαλούροι τάζοντας λαγούς με πετραχήλια ή σκορπώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην προεκλογική τους εκστρατεία ποντάροντας στην ηλεκτρονική πλύση εγκεφάλου των ψηφοφόρων χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν να προτάξουν επί της ουσίας τίποτα σημαντικό. Επίσης ποιοι έχουν καθαρό “μητρώο” και δεν κουβαλούν βαρίδια, ποιοι πιστεύουν σε προγράμματα και στρατηγικές, ποιοι μπορούν να εκφράσουν με δομημένο λόγο και επιχειρήματα τις σύγχρονες αγωνίες της κοινωνίας μας, ποιοι έχουν την γνησιότητα, το σθένος, τα ποιοτικά στοιχεία, την καθαρότητα και το ήθος που απαιτείται ώστε να αντιπροσωπεύσουν επάξια τους πολίτες χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αγκυλώσεις.

Πέρα όμως από τους παραπάνω προβληματισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, η πολιτική έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και θα πρέπει να βάλουμε και την σημαντική παράμετρο : τι εκπροσωπεί το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος εντός αυτού. Συνεπώς σημασίαδεν έχει μόνο τι λέει ή πως φαίνεται κάποιος, αλλά και ποιος είναι πραγματικά, την πορεία και στάση ζωής του αλλά και τι πρεσβεύει κατά βάθος ο ίδιος και η ομάδα του. Η ισοπεδωτική άποψη ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια και όλοι στο τέλος κάνουν τα ίδια, είναι μία παγίδα που έχουν στήσει ορισμένοι επιτήδειοι με την οποία χειραγωγούν έντεχνα το εκλογικό σώμα με σκοπό να αλλοιώσουν την κρίση του εν όψη της κάλπης και να το οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικά «εύκολεςεπιλογές». Οι «εύκολες επιλογές» για έναν ψηφοφόρο προκύπτουν όταν η επιλογή καθορίζεται από το φαινόμενο του πελατειασμού (δούνε ψήφο και λαβείν ανταλλάγματα κάθε είδους), από την (ψευτο)θεωρία του υποτίθεται ισχυρού (ας ψηφίσω τον πιο ισχυρό), από τις ακραίεςμη ρεαλιστικές ή ριζοσπαστικές (υποτίθεται τιμωρητικές) επιλογές οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν συχνά δημιουργήματα αντιπερισπασμού, αποπροσανατολισμού ή αναχώματα του συστήματος, από την αποχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Όλα τα παραπάνω κριτήρια και επιλογές είναι τραγικές, κατώτερες των δημοκρατικών περιστάσεων και κοινωνικών αναγκών, οι οποίες μάλιστα είναι εντέλειαυτές που έφεραν πολλές από τις συμφορές και παθογένειες που ζήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια ως χώρα και λαός.

Πρέπει λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες επιτέλους να ξεκινήσουμε την “επανάστασή” μας έναντι στα κακώς κείμενα και στις φαιδρές επιλογές καταρχήν πολιτικών προσώπων, μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην αυτοβελτίωσή μας καθώς και στην εξισορρόπηση-εξυγίανση της κοινωνίας μας, το Νο1 υπερόπλο που έχουμε ως πολίτες σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι άλλο από την μυστική μας ψήφο!

Με σκοπό το παραπάνω προτείνω: Πάρτε στα σοβαρά την διαδικασία επιλογής και τον θεσμό των εκλογών, ερευνήστε και συγκρίνετε έργα και ημέρες υποψηφίων, αποκωδικοποιήστε προεκλογική συμπεριφορά και διαβάστε προσεκτικά βιογραφικά, μην υπακούσετε στους εκβιαστές ψήφων και στους ψηφοθήρες, κλείστε τα τηλέφωνα στα ενοχλητικά καμάκια που σας θεωρούν μειωμένης αντίληψης θηράματα, μαυρίστε τους «τενεκέδες» και αυτούς που ψάχνουν επαγγελματική αποκατάσταση ή προσωπική προβολή μέσω της πολιτικής, εκλέξτε χωρίς φόβο τους καλύτερους που σας αντιπροσωπεύουν. Η κάλπη είναι μυστική και ατομική διαδικασία γι’ αυτό είναι υπερόπλο, πράξτε το δημοκρατικό σας καθήκον σας χωρίς αναστολές! Καλή ψήφο.

 

Χανιά, 17-05-2023,

Βασίλειος Αντ. Κοντεζάκης

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. – Συγκοινωνιολόγος

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χανίων

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ