Μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίεςηλιακής ενέργειας που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια είναι τα ψεκαζόμενα φωτοβολταϊκά.
Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα επιτρέπει τον ψεκασμό φωτοβολταϊκών κυψελώνσε οποιαδήποτε επιφάνεια μετατρέποντάς την σε φωτοβολταϊκό πάνελ: στέγες και ταράτσες κτηρίων, πτερύγια αεροπλάνων, οροφές αυτοκινήτων και γενικά ο,τιδήποτε εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τα ψεκαζόμενα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καταστήσουν τις κυρτές, εύκαμπτες ή εν γένειακατάλληλες επιφάνειες για την εγκατάσταση συμβατικών φωτοβολταϊκών πάνελ ιδανικές για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια τεχνική ψεκασμού φωτοβολταϊκών κυψελών απλούστερη και φθηνότερη από παλαιότερες τεχνολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Ο Ίλλαν Κράμερ και οι συνάδελφοί του εφηύραν ένα νέο τρόπο ψεκασμού φωτοβολταϊκών κυψελών σε εύκαμπτες επιφάνειες χρησιμοποιώνταςφωτοευαίσθητα υλικά γνωστά ως κολλοειδείς κβαντικές κουκκίδες (Colloidal Quantum Dots-CQDs).
Οι CQD μπορούν να ψεκαστούν ή να εκτυπωθούν σε υπερβολικά λεπτά υμένια (film) και στη συνέχεια να επικολληθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια σαν ζελατίνα συσκευασίας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια επιφάνεια όση η οροφή ενός αυτοκινήτου καλυμμένη με CQD μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τρεις λαμπτήρες των 100 Βατ ή 24 λάμπες φθορισμού.
“Όνειρεύομαι τη μέρα που δύο τεχνικοί με σακίδια πλάτης όπως αυτά των Ghostbusters θα έρχονται στο σπίτι σου και θα ψεκάζουν την οροφή σου” αναφέρει ο Κράμερ, ερευνητής του Τμήματος Ηλεκτρονικής Μηχανικής και Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στέλεχος στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της IBM Canada.
Η καινοτομία στη νέα τεχνολογία έγκειται στο γεγονός ότι ο Κράμερ κατασκεύασε τη συσκευή, την οποία ονομάζει sprayLD, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα φθηνά και ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.
Πήρε ένα ακροφύσιο ψεκασμού σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα χαλυβουργεία για την ψύξη του χάλυβα με υδρατμούς και το συνδύασε με ψεκαστήρες χρωματισμού από ένα χρωματοπωλείο.
Όταν μια τεχνολογία μπορεί να βασιστεί σε τόσο απλά και φθηνά υλικά, η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα φαντάζει πιθανή στο εγγύς μέλλον.
Δείτε το video:
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.