21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ψεκάστε φωτοβολταϊκά στη στέγη σας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίεςηλιακής ενέργειας που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια είναι τα ψεκαζόμενα φωτοβολταϊκά.

Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που θα επιτρέπει τον ψεκασμό φωτοβολταϊκών κυψελώνσε οποιαδήποτε επιφάνεια μετατρέποντάς την σε φωτοβολταϊκό πάνελ: στέγες και ταράτσες κτηρίων, πτερύγια αεροπλάνων, οροφές αυτοκινήτων και γενικά ο,τιδήποτε εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα ψεκαζόμενα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καταστήσουν τις κυρτές, εύκαμπτες ή εν γένειακατάλληλες επιφάνειες για την εγκατάσταση συμβατικών φωτοβολταϊκών πάνελ ιδανικές για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια τεχνική ψεκασμού φωτοβολταϊκών κυψελών απλούστερη και φθηνότερη από παλαιότερες τεχνολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Ο Ίλλαν Κράμερ και οι συνάδελφοί του εφηύραν ένα νέο τρόπο ψεκασμού φωτοβολταϊκών κυψελών σε εύκαμπτες επιφάνειες χρησιμοποιώνταςφωτοευαίσθητα υλικά γνωστά ως κολλοειδείς κβαντικές κουκκίδες (Colloidal Quantum Dots-CQDs).

Οι CQD μπορούν να ψεκαστούν ή να εκτυπωθούν σε υπερβολικά λεπτά υμένια (film) και στη συνέχεια να επικολληθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια σαν ζελατίνα συσκευασίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια επιφάνεια όση η οροφή ενός αυτοκινήτου καλυμμένη με CQD μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει τρεις λαμπτήρες των 100 Βατ ή 24 λάμπες φθορισμού.

“Όνειρεύομαι τη μέρα που δύο τεχνικοί με σακίδια πλάτης όπως αυτά των Ghostbusters θα έρχονται στο σπίτι σου και θα ψεκάζουν την οροφή σου” αναφέρει ο Κράμερ, ερευνητής του Τμήματος Ηλεκτρονικής Μηχανικής και Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στέλεχος στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της IBM Canada.

Η καινοτομία στη νέα τεχνολογία έγκειται στο γεγονός ότι ο Κράμερ κατασκεύασε τη συσκευή, την οποία ονομάζει sprayLD, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα φθηνά και ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.

Πήρε ένα ακροφύσιο ψεκασμού σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στα χαλυβουργεία για την ψύξη του χάλυβα με υδρατμούς και το συνδύασε με ψεκαστήρες χρωματισμού από ένα χρωματοπωλείο.

Όταν μια τεχνολογία μπορεί να βασιστεί σε τόσο απλά και φθηνά υλικά, η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα φαντάζει πιθανή στο εγγύς μέλλον.

Δείτε το video:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Q7DZzufHy1o”]

econews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...