15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ψηφίσματα Δήμου Πλατανιά για αγροτικές κινητοποιήσεις και ξυλοδαρμό πολίτη στο Κοντομαρί

Ημερομηνία:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στην από 22/03/2022 Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση, με ομοφωνία των συμμετεχόντων μελών του, προχώρησε στην έκδοση των δύο κάτωθι ψηφισμάτων:

1ο ΨΗΦΙΣΜΑ

  • Σε συνέχεια της από 16/03/2022 επιστολής των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Ν. Χανίων προς το ΥΠΑΑΤ, με την οποία εκφράζεται η αγωνία και η αγανάκτηση των παραγωγών λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει μετά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τη χρόνια αβεβαιότητα των τιμών των προϊόντων τους, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου Πλατανιά αλλά και ολόκληρης της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να συνεχίσουν να παράγουν, ενάντια στον συνεχή καταιγισμό των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και παράλληλα στην χρόνια αβεβαιότητα των τιμών των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι οποίες δεν είναι ποτέ ανάλογες του παραγωγικού κόστους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή του με την περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, συντάσσεται στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, η υλοποίηση των οποίων θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα να παραμείνουν στη γη τους και να συνεχίσουν να παράγουν προς όφελος και της χώρας, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που καθημερινά δίνουν άνιση και σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους

Επειδή κατά γενική ομολογία, ο πρωτογενής τομέας υφίσταται τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για την δυνατότητα παραμονής των αγροτοκτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και αφετέρου για την διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων τους, οι οποίες δεδομένων των συνθηκών θα εκτοξευθούν πλήττοντας περαιτέρω τους καταναλωτές και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία, το ΥΠΑΑΤ οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των παραγωγών, να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματά τους και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων που θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, ώστε να μην μειωθούν ακόμα περισσότερο οι επιδοτήσεις που θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη καλλιεργειών και μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, να υπάρξουν προβλέψεις για την στήριξη της διατήρησης των παραδοσιακών ελαιώνων καθώς και εξασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, αποτελεί διαχρονικά σημαντική πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας με τεράστια σημασία στην απασχόληση, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα, σήμερα περισσότερο από ποτέ καθίσταται αναγκαίος ο σχεδιασμός ενός σοβαρού πλάνου ανάπτυξής του ώστε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και αναβίωσης της υπαίθρου.

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και να αποσταλεί στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, στους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στους κ.κ. βουλευτές του νομού Χανίων, στον κ. Περιφερειάρχη Κρήτης και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

 

2ο ΨΗΦΙΣΜΑ

  • Με αφορμή την επίθεση και τον ξυλοδαρμό που υπέστη κάτοικος της Κοινότητας Κοντομαρίου και σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης των τοπικών φορέων,το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους βίαιου περιστατικού.

Εκφράζει την αταλάντευτη πεποίθησή του ότι οι παντός είδους έκνομες πράξεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσα έκφρασης διαφωνίας και τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να αποβάλλονται από κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία με τα θεσμικά της όργανα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο αφενός την πρόληψη κάθε μορφής βίας και αφετέρου την απόδοση όλων των κατά το νόμο ευθυνών στους δράστες παντός είδους βίαιων περιστατικών που στιγματίζουν τον πολιτισμό και τη δημοκρατία μας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...