Home ΚΟΣΜΟΣ Όλαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος»

Όλαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος»

Όλαφ Σολτς: «Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος»

«Κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξήγησε την πολιτική του για την Ουκρανία και, την Παρασκευή (22/04), δήλωσε ότι είναι ειρηνιστής. Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως το SPD είναι ένα κόμμα της ειρήνης, αλλά ποτέ δεν ήταν ειρηνιστής.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Spiegel», ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τον εαυτό του για το ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν βοηθάει αρκετά την Ουκρανία, επισημαίνοντας: «Ας μιλήσουμε πρώτα για το τι κάνουμε. Την προμηθεύσαμε με αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, οχήματα και πολλά υλικά από τα αποθέματα της Bundeswehr που βοήθησαν άμεσα την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα – όπως και δεκάδες σύμμαχοι. Το βλέπουμε αυτό στις στρατιωτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού».

Η Γερμανία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και, κατά τον Όλαφ Σολτς, προμηθεύει «αντιαρματικά όπλα, αντιαρματικές νάρκες και πυρομαχικά» την Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο να προσθέτει: «Η Γερμανία διαθέτει συνολικά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα ωφελήσει άμεσα την Ουκρανία».

Πάντως, ο Όλαφ Σολτς υπερασπίζεται την πορεία του μέχρι στιγμής, υπογραμμίζοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο η Γερμανία και το ΝΑΤΟ να γίνουν αντιμαχόμενα μέρη στην Ουκρανία».

«Κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ακόμα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι το Βερολίνο προμηθεύει όπλα, αλλά ο πολιτικός ανέφερε ότι θέλει να διασφαλίσει πως η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα κλιμακωθεί, τονίζοντας: «Κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος, ο Πούτιν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση».

Επίσης, ως προς το τι ερμηνεύει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως είσοδο της Γερμανίας στη σύγκρουση δεν είναι επίσης απολύτως σαφές γι’ αυτόν. Άλλωστε, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο γι’ αυτή την κατάσταση, στο οποίο θα μπορούσε κανείς να διαβάσει σε ποιο σημείο θεωρούμαστε ως εμπλεκόμενο μέρος του πολέμου. Το βιβλίο ξαναγράφεται καθημερινά, κάποια μαθήματα είναι ακόμα μπροστά μας. Αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό να εξετάζουμε προσεκτικά και να συντονίζουμε στενά κάθε βήμα που κάνουμε. Η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. […] Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές».