15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όλα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις καταγγελίες Ρωσίας περί «εργαστηρίων βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

«Ενώπιον» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οδήγησε η Ρωσία τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν εργαστήρια ερευνών για βιολογικά όπλα στη χώρα, τα οποία κατά τα όσα διατείνεται η Μόσχα σχεδίαζαν να εξαπολύσουν μέσω μεταναστευτικών πουλιών, νυχτερίδων και εντόμων.

«Σας καλούμε να αναλογιστείτε ένα πολύ υπαρκτό κίνδυνο για τους λαούς στις ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να προκύψει από ανεξέλεγκτη εξάπλωση βιολογικών παραγόντων από την Ουκρανία. Και σε ένα τέτοιο σενάριο όλη Ευρώπη θα επηρεαστεί» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, προσθέτοντας:

«Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ αληθινός δεδομένου του ενδιαφέροντος ριζοσπαστικών εθνικιστικών ομάδων στην Ουκρανία για επικίνδυνα παθογόνα σε συνεργασία με ο υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε ότι διεξάγονταν «πολύ επικίνδυνα πειράματα» με βιολογικούς παράγοντες σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, και η Μόσχα έχει εντοπίστει στοιχεία για δίκτυο «τουλάχιστον 30» ερευνητικών εργαστηρίων.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτηρίζει γελοίους τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ενώ μετά την ομιλία Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες, Αλβανία και Γαλλία εξέφρασαν ανησυχία ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν πρόσχημα ή προάγγελο χρήσης βιολογικών ή χημικών όπλων από την ίδια στην Ουκρανία.

«Έχουμε σοβαρή ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες στην Ουκρανία» δήλωνει η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών σο Συμβούλιο Ασφαλείας, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Δεν υπάρχουν εργαστήρια βιολογικών όπλων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, ούτε πουθενά. Είναι η Ρωσία που επί μακρόν διατηρεί πρόγραμμα βιολογικών όπλων κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε.

Από πλευράς της, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, Ιζούμι Νακαμίτσου, υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία.

Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Tα βιολογικά όπλα κατατάσσονται μαζί με τα πυρηνικά και τα χημικά στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Μιλώντας νωρίτερα από το Λευκό Οίκο ενώ πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «μετρά» πλέον 16 ημέρες -με το σφυροκόπημα να εντείνεται, πόλεις βυθισμένες σε ανθρωπιστική καταστροφή και τους πρόσφυγες να έχουν ανέλθει σε 2,5 εκατομμύρια- ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην αποτολμήσει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Δεν θα μιλήσω για τις πληροφορίες [σ.σ. που διαθέτουμε], αλλά η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν κάνουν χρήση χημικών» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για ενδεχόμενο για το οποίο εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι από τη Δύση, ιδίως εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

cnn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ