20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Όλες οι ζωές μετράνε”: Σήμερα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς η μεγάλη απεργία

Ημερομηνία:

Σωματεία, φορείς, συνδικάτα και συλλογικότητες καλούν σε νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

Ακολουθούν ανακοινώσεις και καλέσματα:

Εργατικό Κέντρο Χανίων

«Μετά από τις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε τους πάντες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί ξανά όλους τους εργαζόμενους του νομού μας να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου που κήρυξε η ΓΣΕΕ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στην Δημοτική Αγορά Χανίων για να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο την διαχρονική μας απογοήτευση για όσα
δεν έγιναν, μα περισσότερο την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

“Καλούμε όλα τα σωματεία τις επόμενες ώρες με μαζικές διαδικασίες και με όλους τους τρόπους να ενημερώσουν κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των κυβερνήσεων που άφησαν τον σιδηρόδρομο με τεράστιες ελλείψεις και κενά στην ασφάλεια των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών. Είναι ανάγκη τώρα να παλέψουμε για  άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους
χώρους δουλειάς.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

  • ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ.
  • ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
    ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
  • ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΩΡΑ 10:00 Π.Μ. ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ».

Η Ένωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων 

«Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι όλοι οι χώροι δουλειάς, στον κλάδο μας και σε όλους τους κλάδους, είναι μια «απέραντη κοιλάδα των Τεμπών». Γι’ αυτό θρηνούμε την τελευταία εβδομάδα ακόμη τρεις νεκρούς συναδέλφους μας.

Για τους κυβερνώντες, σημερινούς και προηγούμενους, οι ζωές μας μετρούνται με βάση τα κέρδη των λίγων. Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ενώ στην πράξη ισχύει «ο θάνατός μας, το αίμα μας φουσκώνει τα κέρδη τους».

Οι συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, την προηγούμενη βδομάδα, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, είναι η ελπιδοφόρα βάση για να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας.

"google ad"

Η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, να γίνει καταδίκη των υπεύθυνων, όλων των κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους έχουν φέρει τις ζωές μας σε αδιέξοδο.

Να γίνει οργανωμένη δύναμη διεκδίκησης και αγώνα, ώστε να μη ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα.

Να μπορούμε να πηγαίνουμε στις δουλειές μας ξέροντας ότι θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας γεροί. Να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε σχολεία ασφαλή.

Συνεχώς προβάλλουμε και διεκδικούμε λύσεις για την αντισεισμική θωράκιση των κτιριακών υποδομών. Είναι γνωστό, ότι αρκετά σχολεία είναι επικίνδυνα και ακατάλληλα. Τι θα γίνει σε ένα σεισμό; Θα αφήσουμε τους κυβερνώντες να μας λένε ότι έφταιγε η κακιά η ώρα; Θα φταίνε οι καθηγητές που δεν πρόλαβαν να βγάλουν τα παιδιά από τις τάξεις;

Διεκδικούμε να μην πνιγόμαστε με το πρώτο ψιλόβροχο, ούτε να καιγόμαστε επειδή οι κυβερνήσεις, στο βωμό των κερδών, κάνουν στην άκρη την ενίσχυση των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τη ζωή και το μέλλον που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας.

Δεν θέλουμε λόγια παρηγόριας μετά το κακό. Εμείς θα σταματήσουμε την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας στη λογική κόστους – οφέλους.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες, είναι πολιτικές και διαχρονικές. Αυτοί, που μας βγάζουν το σπίτι στο σφυρί με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτοί που έχουν φέρει στη χώρα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας να παρακολουθούν τον εχθρό – λαό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό κυριολεκτικά στην τύχη του. Αυτοί, που προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, που φτιάχνουν δυνάμεις καταστολής, που αγοράζουν φονικά όπλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είναι οι ίδιοι, που δεν προσλαμβάνουν γιατρούς, που ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίησαν την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα τρένα με τις ολέθριες συνέπειες. Τώρα, ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό.

Παλεύουμε:

  • Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.
  • Για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος, εδώ και τώρα, αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας».

Η ΕΛΜΕ Χανίων

«Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3  Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα  των Τεμπών.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα  στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία.

Όλες και Όλοι στον αγώνα».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

«Τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής, οι φωνές των νεκρών ακούγονται πιο δυνατά από εκατομμύρια στόματα νέων ανθρώπων, εργαζομένων, γονιών! Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τους μαθητές μας να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε προσπάθεια των ΜΜΕ να αποτρέψει την έκφραση της οργής σε οργανωμένη πάλη. Οι ευθύνες για το έγκλημα αυτό δεν εξαντλούνται ούτε στον σταθμάρχη, ούτε στους προϊσταμένους του, ούτε θα αποδοθεί δικαιοσύνη από τα δικαστήρια που είναι μέρος αυτού του σάπιου συστήματος. Η δική μας πάλη να διοχετευτεί στα σωματεία μας. Ένοχος είναι το κράτος των λίγων και η πολιτική τους. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”.

Τα εκατοντάδες Κέντρα Μελέτης, τα “ανύπαρκτα” για το κράτος, έχουν ανοίξει σε κάθε λογής χώρο, με άδειες αποθήκης, εμπορικού καταστήματος ή άλλη. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος για την καταλληλότητα τους ως χώροι μαθήματος, ενώ σε αυτά βρίσκονται εκτεθειμένοι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι και μαθητές.

Η πρόσφατη απλοποίηση της διαδικασίας για την αδειοδότηση Φροντιστηρίων και  Κέντρων Ξένων Γλωσσών, σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να καταθέσουν απλώς μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα κτήρια τους πληρούν τις απαιτήσεις, χωρίς καν να γίνει ο σχετικός έλεγχος για διαπίστωση.

Στα σχολικά λεωφορεία, που απαριθμούνται σήμερα σε πάνω από 3.000 οχήματα με καθημερινά δρομολόγια ακόμη και σε εθνικές αρτηρίες, υπάρχουν συχνά προβλήματα, λόγω κακής ποιότητας του στόλου, με πολύ σοβαρές παραλείψεις τεχνικής και μηχανολογικής φύσης.

Τα βαρέα ένσημα των οδηγών πλήττονται την ώρα που έχουμε δει εικόνες με σχολικά λεωφορεία να λαμπαδιάζουν στη μέση του δρόμου. Η μερική απασχόληση τους εξαναγκάζει σε διπλές και τριπλές δουλειές, στην πίεση για να βγάλουν το μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Μάλιστα αποτελεί κανόνα για πολλά σχολεία να τους βγάζουν στον δρόμο εκτός ωραρίου, ενώ επικρατεί ένα θολό πλαίσιο για την μεταφορά μαθητών με εννιαθέσια βανάκια, στα οποία δεν απαιτείται επαγγελματίας οδηγός.

Παρόλα αυτά όμως οι σχολάρχες αρνήθηκαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο μας προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, η οποία να καθορίζει τα καθήκοντα οδηγών και συνοδών, να προβλέπει συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κ.α., να εξασφαλίζει το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων και των μαθητών. Γιατί αρνούνται; Μα για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Είναι ο μόνος τρόπος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη!

Απαιτούμε:

  • Επαναφορά του κτηριακού ελέγχου για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών από τον ΕΟΠΠΕΠ.
  • Κτηριακός έλεγχος για τα Κέντρα Μελέτης.
  • Έλεγχος και συχνή συντήρηση των σχολικών λεωφορείων με ευθύνη των ιδιοκτητών σχολείων.
  • Άμεσα οι εργοδότες βρεφονηπιακών σταθμών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας για οδηγούς και συνοδούς.
  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής Προστασίας.

Την Πέμπτη 16/3 απεργούμε και καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και τους γονείς τους στην απεργιακή συγκέντρωση και κινητοποίηση στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς».

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων 

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού κέντρου , των Πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων του Νομού Χανίων.

Κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, την Πέμπτη 16/3, στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10 π.μ. Ενώνουμε την φωνή μας με όλο τον λαό των Χανίων, την νεολαία, τα παιδιά μας , τους φοιτητές και τους μαθητές ώστε να ακουστεί δυνατά το μήνυμα: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί! Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή!».

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν ήρθε από το πουθενά. Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική «απελευθέρωσης» των μεταφορών, του κατακερματισμού του σιδηρόδρομου και της παράδοσης των κερδοφόρων κομματιών στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αποκομίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Το ίδιο κράτος που εμφανίζεται αναποτελεσματικό όταν είναι να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, γίνεται πολύ αποτελεσματικό όταν είναι να βγουν σε πλειστηριασμό χιλιάδες σπίτια εργατικών –λαϊκών οικογενειών, όταν είναι να παραδοθεί η γη στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, όταν είναι να επιδοτηθούν οι διάφοροι «επενδυτές». Η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική αναδεικνύεται πλέον σε ζήτημα ζωής και θανάτου!

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Απαιτούμε την ολόπλευρη στήριξη τους, τόσο σε αυτούς όσο και στους τραυματίες και στις οικογένειες τους. Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου στις 10:00, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ – ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πιεστικών εργατικών-λαϊκών προβλημάτων και επαναλαμβανόμενων γεγονότων (διαχείριση πανδημίας, εργατικά ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές), όπου περίτρανα αποδείχτηκε ότι το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως περιττό «κόστος», που βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Από τη μια δημιουργεί υποδομές για να πλειστηριάζονται εργατικές-λαϊκές κατοικίες με «ένα κλικ», και από την άλλη απουσιάζει από τα τρένα η ηλεκτρονική επιτήρηση.

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ!

Ολο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους , μαθητές και φοιτητές .Τα ταξικά σωματεία ζητούσαν από την ΓΣΣΕ να πάρει απόφαση για Απεργία ,που δεν το έκανε βρίσκοντας προφάσεις.

Η μεγαλειώδης Απεργία στης 8 Μάρτη έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα περί αποκλειστικά «ανθρώπινου λάθους» στα σκουπίδια και χάραξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες.

Ένας είναι ο ένοχος!!!!

Η πολιτική της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων που για αυτούς η λογική είναι κόστος – όφελος, όπου ως περιττό κόστος λογίζονται οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και «όφελος» θεωρούνται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται καθημερινά και στους χώρους δουλειάς με την απουσία μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα.

Αποδεικνύεται στην Υγεία με την πανδημία που τα πρωτόκολλα και μέτρα προστασιας ήταν με βάση την κερδοφορία των επιχειρηματιών του τουρισμού και των ιδιωτικών κλινικών και όχι με βάση να σωθεί ο λαός. Αποδεικνύεται στην Παιδεία που σκάνε λέβητες, ταβάνια πέφτουν και πλημμυρίζουν τα σχολεία των παιδιών μας!!!!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Είναι ο μόνος τρόπος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη!
Οι καθημερινές κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες σε χώρους δουλειάς, σχολεία, πανεπιστήμια, στις γειτονιές δυναμώνουν.

  • Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές  κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!

Σύλλογος Λογιστών νομού Χανίων

«Συνάδελφοι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ξανά την συμμετοχή στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην οποία συμμετέχουν όσοι ήταν σε αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια, κλειστά σχολεία κ.τ.λ) και επιπλέον, αυτήν την φορά, συμμετέχουν, ως τώρα, και η Ομοσπονδία μας (ΠΟΦΕΕ- Λογιστές), η Συνομοσπονδία ΓΣΕΒΕΕ και η Συνομοσπονδία Ε.Σ.Ε.Ε. (Έμποροι) και συνεπώς σας καλούμε να συγκεντρωθούμε στην Πλατεία της Αγοράς, ως οφείλουμε, την Πέμπτη 16/3 στις 10:00 για να διεκδικήσουμε συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβούν γεγονότα που συνθλίβουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και που στερούν ακόμα και την ίδια μας την ζωή».

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων συμμετέχει στην 24ωρη Πανδημοσιουπαλληλική Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου , ζητώντας να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ,της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών καθώς και η λήψη μέτρων για να μην θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινες ζωές αποτελεί κεντρικό μήνυμα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της Απεργιακής Κινητοποίησης.

Οι Υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι κοινωνικό αγαθό και οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια και με σεβασμό της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων τους.

ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ!».

Οι εργαζόμενοι στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

«Ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα, επιδιώκουμε να γνωστοποιήσουμε τις -όχι και τόσο καλές- συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα ίδρυμα στο οποίο, πίσω από τα διάφορα βραβεία, επαίνους και αριστείες, κρύβονται οι κακοπληρωμένες γαλέρες των ερευνητών. Συνολικά όμως, στους χώρους εργασίας η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, με την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρά και αυτή, σε συνέχεια όλων των υπόλοιπων, το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ν. Χατζηδάκη.

Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια.

Με την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9%, οι αυξήσεις-ψίχουλα του βασικού μισθού της τάξης του 2% δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες. Βέβαια, ως εργαζόμενοι/ες στην έρευνα ούτε καν λάβαμε αυτή τη γελοία αύξηση, ενώ αναγκαζόμαστε να επιβιώνουμε με μισθούς των 600-700 ευρώ.

Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και έχουμε μείνει απλήρωτοι για μεγάλες περιόδους.

Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πρόωρες διακοπές συμβάσεων χωρίς καμία προειδοποίηση, και με τη στοχοποίηση όποιου τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, με πολλούς από εμάς να εργάζονται με μπλοκάκι επωμιζόμενοι τις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν έως και το 1/3 του μισθού. Ακόμα, οι ώρες που υποχρεωνόμαστε να δηλώνουμε προκειμένου να δικαιολογείται το ποσό της σύμβασης, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις πραγματικές -πολύ περισσότερες- ώρες εργασίας μας.

Ταυτόχρονα, πολλοί είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται απλήρωτοι σε πολλές περιπτώσεις, με την δικαιολογία ότι είναι φοιτητές και υποχρεούνται να δουλεύουν στο εργαστήριο για να πάρουν το διδακτορικό τους δίπλωμα.

Άλλοι τόσοι είναι και αυτοί που πληρώνονται με το καθεστώς των υποτροφιών (ΙΚΥ-ΕΛΙΔΕΚ) και ως εκ τούτου εργάζονται ανασφάλιστοι. Αντίστοιχα, υπάρχουν συνάδελφοι σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν δίδακτρα καθώς, πλέον, η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι επί πληρωμή. Την ίδια στιγμή, μας υποχρεώνουν να προπληρώνουμε οδοιπορικά έξοδα για λόγους εργασίας (που συχνά ξεπερνούν το 50% ή το σύνολο ενός μισθού), τα οποία πολλές φορές δεν επιστρέφονται στο ακέραιο. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη.

Αυτή την κατάσταση προσπαθούν να μας πείσουν πως πρέπει να αποδεχτούμε, πως θα μείνει απαράλλακτη αφού “έτσι είναι τα πράγματα”, και πως αν τολμάς να καταγγείλεις ότι είσαι απλήρωτος θα στοχοποιείσαι. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε αυτό το καθεστώς “εργασιακού μεσαίωνα”.

Απέναντι στη λογική του καριερισμού και του ατομικού δρόμου που μας οδηγούν σε αδιέξοδα και συντηρούν την ίδια δυσμενή κατάσταση, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες. Πραγματική δύναμη βρίσκουμε μόνο στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Αυτές μπορούν να μας δώσουν δύναμη για να παλέψουμε τα προβλήματα και βρούμε αλληλεγγύη στις δυσκολίες. Η οργάνωση και η συμμετοχή στη δράση μπορούν να δώσουν δύναμη στη προσπάθεια μας για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας! Παλεύουμε συλλογικά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας!

  • Κανένας απλήρωτος/η εργαζόμενος/η στην έρευνα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων για αναλώσιμα, εξοπλισμό και επαγγελματικά ταξίδια.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας – Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς και ερευνητές.

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/03 και καλούμε κάθε συνάδελφο να συμμετέχει-

Να καταγγείλουμε την δολοφονική πολιτική που απαξιώνει τις ζωές μας καθημερινά.
Εργαζόμενοι/ες στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης (στηρίζεται από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – παρ. Χανίων)».

H OΕΒΕΝΧ

«Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους να συμμετέχουν μαζικά την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 σε συμπόρευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10:00 π.μ.

Είναι υποχρέωση όλων να διατρανώσουμε τη φωνή μας, για διερεύνηση σε βάθος και απόδοση ευθυνών.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη».

Σωματείο Τροφίμων – Ποτών νομού Χανίων

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 16 Μαρτίου.

Η λαοθάλασσα που κατακλύζει μέρες τώρα όλες τις πόλεις της χώρας, η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 8 Μάρτη και στα συλλαλητήρια στις 12 Μάρτη, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια. Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ.

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά. Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Υπήρχαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίες αγνοήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εταιρία.

Αποτελεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Με τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων που φρόντισαν να ιδιωτικοποιήσουν τα τρένα στη χώρα μας σε βάρος των συμφερόντων και της ζωής του λαού.

Η θλίψη και η οργή που νιώθουμε να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα, να αγωνιστούμε για εμάς, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας, για να μη θρηνήσει καμία μάνα άλλο παιδί! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα ξεχάσουμε και αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού! Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”.

Η γνωστή πλέον έκφραση “πάμε και όπου βγει” είναι η ανομολόγητη συνήθεια σε πλήθος βαρδιών και εργασιών. Το κέρδος είναι η αιτία που οι επιχειρηματικοί όμιλοι αδυνατίζουν την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας, το κέρδος είναι αιτία που η πανδημία έγινε ευκαιρία για λίγους, το κέρδος είναι η αιτία που στο όνομα του οι εργοδότες έχουν καταρρίψει τα στοιχειώδη μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Προσχολικής Αγωγής, ασφαλείς μεταφορές. Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας και των οικογενειών μας στα δικά μας χέρια! Μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους είναι ο μαζικός, ενωμένος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο, συντονισμένα και με άλλους κλάδους σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια, πανελλαδικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να οργανωθούν στο κλαδικό σωματείο τους ώστε ο αγώνας μας να γίνει πιο αποτελεσματικός, να έχουμε περισσότερες νίκες!

Τώρα είναι ώρα να σηκώσουμε ανάστημα και με όπλο μας τον οργανωμένο, διεκδικητικό αγώνα, να “πολεμήσουμε”, μαζικά και θαρραλέα, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Κόντρα στις αιμοσταγείς επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σιδηροδρομικών, σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές.
  • Προσλήψεις στο νοσοκομείο Χανίων και σε όλες τις δομές υγείας της Κρήτης, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.
  • Αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Άμεσα μέτρα σε περιπτώσεις που προειδοποιούν, για να μην “…περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…”
  • Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του κλάδου.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους συναδέλφους, κατάργηση των δουλεμπορικών-εργολαβικών γραφείων».

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

«Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Χανίων μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) έδωσαν για άλλη μια φορά μαχητικά το “παρών” στις απεργιακές συγκεντρώσεις  στα Χανιά μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, τη νεολαία, τους μαθητές και φοιτητές, τους άλλους μαζικούς φορείς,  προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, να μη συγκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, που σημαδεύτηκε φέτος  από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, φωτίζει τη σημασία του αγώνα μας σήμερα: να μη σωπάσουμε μπροστά στην μεγάλη θλίψη αλλά να δυναμώσουμε τον αγώνα όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, αλλά και για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους και όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ζωής, να πληρώσουν όλοι δηλαδή οι «μηχανοδηγοί» αυτής της πολιτικής. Πυκνώνουμε το ορμητικό ποτάμι του αγώνα και καλούμε τις γυναίκες  να συμμετέχουμε μαζικά στη νέα απεργιακή συγκέντρωση και κινητοποίηση την Πέμπτη 16-03 στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν όπως τους αξίζει τον 21ο αιώνα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα που έχει θάψει τις ζωές των παιδιών μας κάτω από τα κέρδη των ομίλων».

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Χανίων

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων με αφορμή την κήρυξη 24ωρης Γενικής Απεργίας την Πέμπτη 16/3 σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα και τη διοργάνωση Συλλαλητηρίου την ίδια μέρα, δηλώνει τα εξής:

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς και κηδεμόνες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Να βροντοφωνάξουμε για μια ακόμη φορά ένα μυριόστομο: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΩΣ ΕΔΩ. ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ «ΤΕΜΠΗ».

Απευθύνουμε κάλεσμα στις Διευθύνσεις των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να διευκολύνουν τη συμμετοχή των μαθητών με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Η συμμετοχή μαθητών σχολείων της πόλης στην κινητοποίηση της 8 ης Μαρτίου με τις συλλογικές αποφάσεις των Συμβουλίων τους, με συνθήματα που εξέφραζαν με τον καλύτερο τρόπο το συλλογικό πένθος, με πανό και μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες των αδικοχαμένων νέων, απόδειξαν ότι οι μαθητές είναι και ώριμοι και υπεύθυνοι.

Η μεγάλη, αυτόβουλη, συμμετοχή μαθητών στο συλλαλητήριο της 16 ης Μαρτίου, θα είναι μια ακόμη έκφραση της υγιούς ανησυχίας τους, της αλληλεγγύης και του δημόσιου λόγου τους, που πέρα από την απαίτηση να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους, αποσκοπεί στη λήψη μέτρων από την πολιτεία για να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα, σε σχολεία, σε τρένα, σε πλοία, σε λεωφορεία…

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 του ΜΑΡΤΗ στις 10 το ΠΡΩΙ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

Το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή».

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων καλεί όλες και όλους στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Διαδηλώνουμε απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία στα Τέμπη. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους που πρωτοστατούν στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας:

Πέμπτη 16/3 και ώρα 10.00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς».

Ανακοίνωση ΣΕΚ Χανίων

«Η Πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη ήταν σεισμός! Χιλιάδες και χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους, όχι µόνο στο κέντρο της Αθήνας που πλημύρισε, αλλά σε κάθε πόλη από άκρη σε άκρη πανελλαδικά. Όλες οι απεργοσπαστικές και αστυνομικές επιθέσεις της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας έπεσαν στο κενό και τώρα ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν ξέρουν πού να κρύψουν την ενοχή τους για τα φριχτά εγκλήματά τους.

Κι όλα αυτά σε µια µέρα σημαδιακή, 8 του Μάρτη, Παγκόσµια µέρα των γυναικών όπου ο ξεσηκωµός για τους νεκρούς των Τεµπών ενώθηκε µε την οργή ενάντια στην κυβέρνηση των Λιγνάδηδων και των Μίχων, των βιαστών και των σεξιστικών επιθέσεων. ∆εν ξεχνάµε ποτέ ότι µια τέτοια µέρα, 8 Μάρτη του 1917 οι γυναίκες της Πετρούπολης ξεσήκωσαν όλη την εργατική τάξη της Ρωσίας και µέσα σε µια βδοµάδα είχαν γκρεµίσει τον Τσάρο ανοίγοντας το δρόµο για την πρώτη κοινωνία όπου οι εργάτες και οι εργάτριες πήραν τον έλεγχο µέσα από τα σοβιέτ.

Η πανεργατική έκρηξη της 8 Μάρτη δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι ένα ξέσπασµα που θα εκτονωθεί, όπως υπολογίζουν οι κυβερνητικοί δολοφόνοι. Ωρίµασε µέσα από τους αγώνες µας όλο το προηγούµενο διάστηµα. Είναι συνέχεια της Πανεργατικής στις 9 Νοέµβρη, του πολύµηνου αγώνα των εργατών και των σπουδαστών της Τέχνης, των απεργιών στα Νοσοκοµεία και στην Εκπαίδευση µέσα στον Φλεβάρη.

Είναι καρπός των πρωτοβουλιών που πάλεψαν για πανεργατική κλιµάκωση. Αυτόν το ρόλο έπαιξε η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη που είχε ήδη βάλει τις γυναίκες µπροστά αυτή τη µέρα, αυτόν το ρόλο έπαιξαν τα σωµατεία των σιδηροδροµικών που µετέτρεψαν το υποκριτικό «εθνικό πένθος» σε απεργία διαρκείας, αυτόν το ρόλο έπαιξε ο Συντονισµός Εργατικής Αντίστασης διεκδικώντας την κλιµάκωση µετά τη συγκλονιστική συγκέντρωση στο Σύνταγµα την Κυριακή 5 Μάρτη.

Και έτσι θα συνεχίσουµε για να ανατρέψουµε την κυβέρνηση των δολοφόνων και να επιβάλουµε ότι νόµος είναι το δίκιο του εργάτη, όπως λέει το ιστορικό σύνθηµά µας. Για να µπει τέρµα στις ιδιωτικοποιήσεις που δολοφονούν, για να περάσουν όλα τα δηµόσια αγαθά και ο πλούτος που παράγουµε στα χέρια των εργατών και των εργατριών. Για µια κοινωνία όπου οι ζωές µας θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Συμμετέχουμε όλοι και όλες στη νέα πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/3 στις 10πμ στην Πλατεία Αγοράς. Παράλληλα στηρίζουμε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18/3 στις 12μμ στο ίδιο μέρος.

Και την Τετάρτη 15/3 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο σας προσκαλούμε στην ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για την οργάνωση της εναλλακτικής προοπτικής ενάντια στο σύστημα των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού όπως και για την κλιμάκωση των αγώνων μας».

Rosa Nera

Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν

Όλοι και όλες στους δρόμους

Πόσες φορές θα θρηνήσουμε τους νεκρούς μας πάνω στα συντρίμμια που αφήνει πίσω της η βαρβαρότητα του καπιταλισμού;

Το “δυστύχημα” στα Τέμπη είναι άλλη μια δολοφονία κράτους και κεφαλαίου.

Η σκόπιμη υποτίμηση των μέτρων ασφαλείας από την εταιρία, η υποστελέχωση και η ενταντικοποίηση της εργασίας, είναι ζητήματα που το σωματείο των εργαζομένων είχε καταγγείλει και διαμαρτυρηθεί πολλές φορές.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

Πέμπτη 16 Μάρτη, ώρα 10:00 π.μ στην Πλατεία Αγοράς.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...