15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

«Όνειρο θερινής νυκτός» η σύνταξη για όσους χρωστούν στον ΟΑΕΕ

Ημερομηνία:

Mορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τα ατομικά ειδοποιητήρια για κατασχέσεις σε χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους, οφειλέτες στον οργανισμό ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών, με τους ίδιους να υποστηρίζουν πως το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Και ενώ τα μπιλιετάκια “πέφτουν βροχή”, “αντίο” στη σύνταξη θα πρέπει να πουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα και δεν μπορούν να πληρώσουν.
Ειδικότερα, η κα Αθηνά -που διατηρεί κατάστημα σε κεντρικό εμπορικό δρόμο του Ρεθύμνου- δηλώνει απογοητευμένη από τις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα ο ασφαλιστικός της φορέας, καθώς θεωρεί πως οι κατά καιρούς αποφάσεις που λαμβάνονται αποτελούν θηλιά στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε καμία περίπτωση -όπως μας λέει- η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και βάσει της οποίας όσοι έχουν οφειλές προς το ταμείο τους ξεχνούν την σύνταξη, δεν αποτελεί λύση στο συνταξιοδοτικό ζήτημα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Με βάση την επίμαχη υπουργική απόφαση, σε στενό κλοιό τίθενται πλέον οι ασφαλισμένοι που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, καθώς το υπουργείο Εργασίας βάζει “μπλόκο” στη συνταξιοδότηση ακόμη και διαδοχικά ασφαλισμένων οφειλετών πρώην ελευθέρων επαγγελματιών, εάν πρώτα δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ. Ως εκ τούτου, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ για να συνταξιοδοτηθεί.

«Βροχή πέφτουν» τα μπιλιετάκια

Και ενώ η “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας καταρρέει μέρα με την ημέρα όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της αγοράς, το τελευταίο διάστημα “βροχή πέφτουν” και τα ειδοποιητήρια προς τους χιλιάδες οφειλέτες του ταμείου, που οι οφειλές τους ξεπερνούν συνολικά τα 7 δις ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους, τότε απειλούνται ακόμη και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

neatv.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...