15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Όπλα μας η αλληλεγγύη και οι δίκαιοι αγώνες!”: Νέα ψηφίσματα συμπαράστασης στους 9 διωκόμενους Χανιώτες

Ημερομηνία:

Σύλλογοι και φορείς της πόλης εκδίδουν νέα ψηφίσματα συμπαράστασης στους πολιτικά διωκόμενους των Χανίων. Ψήφισμα έδωσε στη δημοσιότητα και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στο οποίο σημειώνεται ότι στην περίπτωση των 9 διωκόμενων οι οποίοι δικάζονται στις 10 Μάρτη: “Δεν υπήρξαν συλλήψεις, αλλά κατά τη συνήθη τακτική της ασφάλειας, ένα χρόνο μετά, ήρθαν κλήσεις σε αγωνιστές συλλογικοτήτων, σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Έτσι επέβαλε το δόγμα “νόμος και τάξη”, προκειμένου να κάμψει το κίνημα στα Χανιά και κάθε ζωντανό κομμάτι του, που αντιδρά.” ενώ υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 18 Φλεβάρη είχαμε και τις πρώτες καταδίκες σε δύο αγωνιστές για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο νεαρού μαθητή στα Χανιά, έπειτα από αστυνομική καταδίωξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων στην οποία συνδέεται η εξέλιξη με τις διώξεις με το “αν η πολιτική ήττα των μνημονιακών πολιτικών θα δώσει τέλος στο μηχανισμό των διώξεων και τη βάρβαρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.”

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών σημειώνει:

Μέσα από μια σειρά πολιτικών διώξεων στα Χανιά, αλλά και σε όλη τη χώρα, γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας καταστολής και ποινικοποίησης των δίκαιων λαϊκών αγώνων, τρομοκράτησης της κοινωνίας με στόχο τη φίμωση των αντιστάσεων. Θυμίζουμε πως οι διώξεις αγωνιστών, απ’ όλες τις τάσεις του κινήματος στα Χανιά, αφορούν μαζικότατες λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανελευθερία, τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής. Κάθε δίωξη συνοδεύεται από ένα στημένο κατηγορητήριο με μάρτυρες κατηγορίας «όργανα» της ασφάλειας Χανίων. Μάλιστα κάποιοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο και υπερασπιζόμενοι με απόλυτη συνέπεια τον αυταρχισμό εμφανίζονται ξανά και ξανά σε διάφορες δικογραφίες.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω υποθέσεις έχουν περάσει το στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας και τώρα ήρθε η ώρα των δικαστηρίων. Ήδη την περασμένη Τετάρτη 18 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε δικαστήριο σε βάρος δυο αγωνιστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο νεαρού μαθητή στα Χανιά, έπειτα από αστυνομική καταδίωξη. Δυστυχώς η δίκη αυτή κατέληξε με την ποινή 16 και 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή.

Στις 10 Μάρτη έπεται η δίκη των 9 αγωνιστών, ανάμεσα τους σύντροφοι της συλλογικότητάς μας, οι οποίοι διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και την κατάληψη της αντιπεριφέρειας το Φλεβάρη του 2012, όταν χιλιάδες διαδηλωτές στην πόλη μας απεργούσαν και αντιστεκόταν στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.

Στη δίκη αυτή θα μπορούσε να είναι η καθεμιά και ο καθένας μας.

Δεν υπήρξαν συλλήψεις, αλλά κατά τη συνήθη τακτική της ασφάλειας, ένα χρόνο μετά, ήρθαν κλήσεις σε αγωνιστές συλλογικοτήτων, σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Έτσι επέβαλε το δόγμα “νόμος και τάξη”, προκειμένου να κάμψει το κίνημα στα Χανιά και κάθε ζωντανό κομμάτι του, που αντιδρά. Η πρακτική κατάθεσης συνεχών μηνύσεων που έχει υιοθετήσει η ασφάλεια Χανιών, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία, την ελεύθερη έκφραση των αντίθετων στη δική της άποψη, όχι μόνο δεν μας φοβίζει, αλλά μας κάνει περισσότερο αποφασισμένους να αντιπαλέψουμε μαζικά το φόβο που μάταια προσπαθεί να σπείρει, να διεκδικήσουμε ως πολίτες των Χανιών τα δικαιώματα που μας ανήκουν.

· Υπερασπιζόμαστε το δίκιο, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας .

· Άμεση παύση των πολιτικών διώξεων, με αναδρομικά κατηγορητήρια της ασφάλειας Χανίων και την άμεση απαλλαγή των κατηγορουμένων απ’ όλες τις κατηγορίες

· Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων την Παρασκευή 6 Μάρτη στις 18:30 στη Δημοτική Αγορά και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τριτη 10 Μαρτίου στις 11:00 στα Δικαστήρια

Στο σχετικό ψήφισμα αλληλεγγύης στους εννέα αγωνιστές στα Χανιά της ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρονται τα εξής:

Στις 10 Μάρτη γίνεται στα Χανιά μια ακόμη δίκη αγωνιστών, κατηγορούμενων για συμμετοχή στις πολυάριθμες κινητοποιήσεις και απεργίες που οδήγησαν τελικά στην πτώση και της λαομίσητης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι εννέα αγωνιστές κατηγορούνται για συμμετοχή στην κατάληψη του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Χανίων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 48ωρής Γενικής Απεργίας 10-11 Φλεβάρη 2012. Η Γεν. Απεργία είχε προκηρυχθεί για να αποτραπεί η ψήφιση του 3ου μνημονίου και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 10.000 άτομα στα Χανιά και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Κατηγορούμενοι είναι: Βουτετάκη, Λάλος, Δ.Λ-Σ, Σιώκου, Μπιχάκης, Ρίζος, Τζανέτος, Τσουκάτος και Τσουρής.

Οι διώξεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ – ΔΗΜΑΡ που έσπειραν φτώχεια δυστυχία και εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Απέναντι στην πεισματική αντίσταση του κόσμου της εργασίας, προσπάθησαν να επιβάλλουν τις πολιτικές τους εξαπολύοντας σωρεία δικών και διώξεων σε όλη τη χώρα.

"google ad"

Είναι προϊόν των μηχανισμών που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν πλάτες στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να την κάνουν να πέσει στα μαλακά και που ακόμη και σήμερα αρνούνται να ορίσουν ημερομηνία για τη δίκη της.

Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη μαύρη προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, τα τάγματα εφόδου που χρησιμοποίησαν, δεν τα κατάφεραν. Ο λαός αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή των μνημονίων και της Τρόικας και ανέτρεψε τέσσερις κυβερνήσεις. Να μπει τέλος εδώ και τώρα στην απαίτηση όλων αυτών να σύρονται στα δικαστήρια οι αγωνιστές των κινημάτων. Αυτή τη στιγμή άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν και πρώτα από όλα όσοι έστησαν το μηχανισμό διώξεων αυτών που αντιστάθηκαν στη λεηλασία αυτού τόπου. Η εξέλιξη και αυτής της άδικης δίκης θα κρίνει και αν η πολιτική ήττα των μνημονιακών πολιτικών θα δώσει τέλος στο μηχανισμό των διώξεων και τη βάρβαρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε τα σωματεία και το εργατικό κίνημα, τους φοιτητές και τη νεολαία, τις συνελεύσεις και τις πρωτοβουλίες αγώνα, αντίστασης και αλληλεγγύης, την ανεξάρτητη και μαχόμενη διανόηση, να πάρουν θέση και να παλέψουν για να σταματήσει η πολιτική δίωξη και ομηρία των εννέα αγωνιστών.

Υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τους αθώους αγωνιστές, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας

Απαιτούμε την αθώωση των εννέα αγωνιστών, καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας δίωξης.

Καλούμε τα ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να συμμετάσχουν ενεργά στην υπεράσπιση των συναδέλφων και των άλλων διωκόμενων, τόσο με ψηφίσματα και παρεμβάσεις όσο και με τη συμμετοχή μελών των ΔΣ των ομοσπονδιών στη δίκη αλλά και με οικονομική και νομική στήριξη της υπεράσπισής τους.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και ζητάμε την αθώωση των διωκόμενων αγωνιστών την Παρασκευή 6/3 στις 18.30 στην πλατεία αγοράς

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση συμπαράστασης την ημέρα της δίκης Τρίτη 10/3 στις 11 πμ στα Δικαστήρια

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ